Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Венелин Терзиев

Нужни ли са промени в трудовото законодателство

проф. д-р Венелин Терзиев
Снимка: esearchgate.net

Състоянието на българската икономика в последно време се променя динамично, като пряко и непосредствено влияние оказват както процесите, свързани с пандемичната обстановка, така и съпътстващите политически процеси. Най-чувствителната част са протичащите социални процеси, както и тези, пряко засягащи безработицата и заетостта. 

Проф. д-р Венелин Терзиев коментира в "Законът и Темида":

"Безспорно в последните месеци състоянието на безработица и заетостта динамично се променят в България. Статистическите данни показват увеличаване на коефициента на безработицата и чувствително нарастване на абсолютния брой на безработните лица, регистрирани в бюрата по труда. В края на юли те са с 50 000 повече спрямо същия период през 2019 г. Най-важното е, че ситуацията – социална, икономическа и политическа – е коренно и драстично различна. Двата периода са несравними. За съжаление, заедно с процесите на пандемичната криза, протичат и иконмически процеси с негативен знак. Това оказва влияние върху динамиката на заетостта и на безработицата. Това говори за процес, който тепърва предстои в зимните месеци."

Каква е перспективата в тази връзка. Трудовото законодателство – Закона за насърчаване на заетостта и Кодекса за социално осигуряване са твърде често променяни. Сега нуждаем ли се от промяна в тази посока?

"За съжаление или за радост, в последните повече от 20 години и двата закона са доста често променяни. Това се налага от обстоятелствата на промяна на икономическата и политическата ситуация у нас. Проблемът е това, че първичният пазар на труда – реалната икономика – в някои региони е доста оскъден (твърде малко са работните места), а вторичният пазар представлява тези, които са финансирани от държавата и от общините."

Какъв инструментариум и какви механизми трябва да се приложат след спешните мерки, които бяха предприети в тази посока?

"Безспорно се наложи българското правителство да предприеме комплекс от мерки, които да подпомогнат работодателите да запазят заетостта. За съжаление, в част от браншовете и отраслите на нашата икономика безработицата достигна 80-90%. В туристическия бранш, ресторантьорството и хотелиерството бяха затворени изцяло дейностите и мерките, популярно наречени 60-40, не успяха да подпомогнат тези дейности. Двете са групите инструменти, на които може да разчита правителството в провежданите социални политики: Едната е е комплекс от конструктивни мерки, т.е. обезщетенията, които биха могли да получат онези, които остават без работа в следствие на тази криза, или да бъдат подпомогнати с парични средства, за да започнат някаква дейност или да останат на работа. 

Активните политики

Трябва конкретно и точно да се прецизира един документ, наречен Национален план за действие по заетостта, където да се дефинират инструменти и мерки, които да подпомогнат секторите и безнес средата там, където е най-необходимо, и да се пренасочи финансов ресурс, който да е драстично по-голям от предвидения през тази година."

Какво трябва да променяме в тази нормативна база, уреждаща обществените отношения в сферата на заетостта и безработицата?

"Обществото е доста чувствително към всички промени в тази социална среда. Мисля, че към този момент промяна на законовата уредба, поднормативната уредба не би следвало да променяме, а по-скоро да прецизираме дейностите, които ще осъществяваме в Националния план за действие по заетостта."

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Андон Балтаков

Андон Балтаков: Основният проблем е независимостта на финансирането на обществените медии

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.  Бюджетът на БНР за 2021 г. вече е намален с близо 1 милион лева  с последното постановление на..

публикувано на 08.05.21 в 13:00

Противоконституционен ли е мораториумът върху решения на МС

През април парламентът наложи мораториум върху определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет (МС) или назначаването на служебно правителство. Противоконституционен ли е този мораториум? Нарушени ли са принципите на правовата държава и разделението на властите? Темата коментира в “Законът и Темида“ д-р..

публикувано на 07.05.21 в 14:00
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на предаването “Законът и Темида“

В България условията за Отворена наука тепърва прохождат

В определението за Отворена наука се казва, че това е обобщаващо понятие за движението, което цели научните изследвания и резултати да станат достъпни за всички любознателни хора, аматьори и професионалисти. То обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на учените да обнародват..

публикувано на 07.05.21 в 13:20

Изчезващата България през фотообектива на Жоро Хаджиев

Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него? Как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее в себе си и как да се върне към тях? На тези теми говори в “Нашият ден“ фотографът, моторист и музикант Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България. Жоро Хаджиев е главен герой в..

публикувано на 07.05.21 в 11:08

От мнозинство или от лидери се нуждае промяната

Следпразнична и след правителствена България – възможните политически и културни посоки. От мнозинство или от лидери се нуждае промяната? “Лидери на промяната“ е проект на Фондация Фридрих Еберт. Програмата е разработена с цел да развие в участниците необходими компетенции, с които те да насърчават демократичния живот на местно,..

публикувано на 07.05.21 в 10:08