Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Християн Бакалов: Моята отправна точка е човекът

Ние, артистите, трябва да сме деца на света

3
Християн Бакалов
Снимка: Ани Петрова

Главен герой в "Нашият ден" е Християн Бакалов. Българо-френският артист живее и работи през последните 30 години в Париж, Нант, Лозана и Брюксел. 

PURE e aртистичен експеримент, който съчетава визуалнo изкуство, движенчески театър и пърформанс и се осъществява с участието на доброволци – непрофесионалисти от различна възрасти и без предварителна сценична подготовка. Целта е зрителят да бъде преведен през лабиринт от различни преживявания, които провокират въображението му и изследват усещането за реалност и имагинерност. Това е втората инсталация от трилогията "ЕТЕРНИЯ", посветена на концепцията за вечност на нидерландския философ Барух Спиноза. Създадена специално за пространствата...

Християн Бакалов разказва за инсталацията PURE future (ЧИСТО (бъдеще).

"Винаги съм мислел, че ние, артистите, трябва да сме деца на света, които обикалят и разнасят красотата във всички части на планетата. Париж е едно място, което дава огромна възможност както да се запознаем с много хора, така и ние самите да се проектираме пред много хора."

Артистът смята, че прави най-леснодостъпното изкуство:

"Формата изглежда странна и недостъпна, защото е нова и хората не я познава. От друга страна, забелязвам по света, че хората, които не са стъпвали нито в театър, нито в галерия, нито в музей, успяват много лесно да се потопят в атмосферата. 

Моята отправна точка е човекът и неговия най-важен елемент – съпричастността към другия. Чувството, че всички сме едно, че всички сме безкрайно чисто в основата, в нашата есенция."

Творецът изправя хората пред едно предизвикателство – като огледало, което им дава възможност да се отразят и сами да видят докъде достига тяхното любопитство, тяхната смелост, тяхното желание да открият другия. И най-вече, как е възможно да се доверим на някой, който не виждаме или не познаваме, без да ни е страх, без да реагираме към него с агресия или с омраза...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28