Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Иван Димов показва илюстрации към книгите на Валери Петров

Галерия-книжарница София Прес отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (1943 г.), нарисувани от художника Иван Димов. Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата (фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт), показани през 1978 г. в ОХИ "Илюстрация" и наградени с премия.

Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие – Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на Валери Петров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, ”Пук”.

Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи. От една страна, строго следват текста, а от друга – свободно и по детски смело изграждат и визуализират свят, в който избухва изкуството на въображението.

Всички сме чували максимата, че за деца се пише толкова добре, колкото за възрастни, само че още повече. Вероятно и с илюстрирането е така... Иван Димов си спомня Валери Петров като "взискателен, прецизен и отговорен", а поетът пише за него:

„…Понякога у художника играта на цветните петна взема връх над конкретните спомени… Но в мъглицата се крият пак същите ритли на колела, магарета, селски покриви, те пак са там, само дето са се превърнали в оранжево-червена или сиво-зелена хармония. И това е защото вярвам в искреността на този живописец и график – едно от качествата му, които го правят художник от световна класа.“

Изложбата ще продължи до 13 октомври.


ВИЖТЕ ОЩЕ

По стъпките на творците в "Кварталът на писателите"

Нов пътеводител ни разхожда из "Кварталът на писателите", за да опознаем някои от най-забележителните ни творци, но и една по-лична София. Той включва подробна информация за 50 обекта, свързани с литературното минало на столицата от периода между Освобождението и края на Втората световна война. Сред тях са десетки домове и временни квартири на известни..

публикувано на 18.04.24 в 11:58

Езикът – граница и безграничност

За границите на грамотността, на превода, на културните търсения през езика – разговор в "Нашият ден" с доц. д-р Ани Бурова , литературен историк, критик, теоретик и специалист по превода, и доц. д-р Дария Карапеткова , преводач, преподавател и теоретик на превода. За доц. Бурова, която преподава чешки език и бохемистика в рамките на..

публикувано на 18.04.24 в 10:44
Емил Джасим

Емил Джасим: Историята е благодатна в създаването на критично мислене

Във време, в което исторически наративи биват изопачавани с цел манипулация, в което се появяват все повече бели петна в българското историческо самосъзнание, обучението по история в училище е особено важно предизвикателство. В "Нашият ден" Емил Джасим , учител по история с ярко изразена обществена позиция, говори за необходимостта в представите на..

публикувано на 18.04.24 в 10:30

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53