Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Софийски музикални седмици“ със спектакъл на Сцена „Сълза и смях“

Музикалният фестивал Софийски музикални седмици е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

В тазгодишното си 51-во издание фестивалът включва заглавието „Телефонна зависимост” – спектакъл в две действия по монооперата „Човешкият глас" от Франсис Пуленк със солист Марияна Панова – сопран, както и камерната опера „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, чиито солисти са Станислава Момекова – сопран и Йосиф Славов – баритон. Участва и актьорът – Николай Серафимов, на рояла ще бъде Драгомир Йосифов. Представлението е на 23 септември от 19.30 ч. на Сцена „Сълза и смях“. 

На 23 септември от 19 ч. в зала „България“ можете да чуете и „Кварто квартет” с участието на Надежда Цанова – пиано. В програмата са включени творби на Шуберт и Брамс.

Също на 23 септември от 19 ч. в камерна зала „България“ е клавирният концерт в памет на Константин Ганев, с участието на дуо Велислава Георгиева-Красимир Тасков и Жени Захариева.

В програмата на фестивала до 1 октомври ще бъдат отбелязани и годишнини от рождението на Хенри Пърсел, Карл Щамиц, Лудвиг ван Бетовен, Йордан Дафов, Кирил Илиевски, Христо Йоцов и др.

На 24 септември в Зала НМА проф. д-р Анелия Янева ще представи книгата на Маша Илиева „Исторически танци“. 

В следващите дни в концертен комплекс „България” – Студио „Музика”, фестивалната публика ще се запознае с книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история” и с книги от Кристина Япова, Милена Божикова, Ангелина Петрова и др.  

Това съобщи за аудиторията на „Артефир“ доц. д-р Момчил Георгиев, селекционер на фестивалната програма. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с доц. д-р Момчил Георгиев в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш  хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори. Новият ѝ роман..

публикувано на 13.05.21 в 11:46

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05