Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Софийски музикални седмици“ със спектакъл на Сцена „Сълза и смях“

Музикалният фестивал Софийски музикални седмици е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

В тазгодишното си 51-во издание фестивалът включва заглавието „Телефонна зависимост” – спектакъл в две действия по монооперата „Човешкият глас" от Франсис Пуленк със солист Марияна Панова – сопран, както и камерната опера „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, чиито солисти са Станислава Момекова – сопран и Йосиф Славов – баритон. Участва и актьорът – Николай Серафимов, на рояла ще бъде Драгомир Йосифов. Представлението е на 23 септември от 19.30 ч. на Сцена „Сълза и смях“. 

На 23 септември от 19 ч. в зала „България“ можете да чуете и „Кварто квартет” с участието на Надежда Цанова – пиано. В програмата са включени творби на Шуберт и Брамс.

Също на 23 септември от 19 ч. в камерна зала „България“ е клавирният концерт в памет на Константин Ганев, с участието на дуо Велислава Георгиева-Красимир Тасков и Жени Захариева.

В програмата на фестивала до 1 октомври ще бъдат отбелязани и годишнини от рождението на Хенри Пърсел, Карл Щамиц, Лудвиг ван Бетовен, Йордан Дафов, Кирил Илиевски, Христо Йоцов и др.

На 24 септември в Зала НМА проф. д-р Анелия Янева ще представи книгата на Маша Илиева „Исторически танци“. 

В следващите дни в концертен комплекс „България” – Студио „Музика”, фестивалната публика ще се запознае с книгата на Илия Граматиков „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история” и с книги от Кристина Япова, Милена Божикова, Ангелина Петрова и др.  

Това съобщи за аудиторията на „Артефир“ доц. д-р Момчил Георгиев, селекционер на фестивалната програма. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с доц. д-р Момчил Георгиев в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рада Якова и Стефан Божков

Женски образи в розово, бяло и черно

В галерия „Интро“ се показва изложба на двама активни художници на попрището на съвременното визуално изкуство. Това са Стефан Божков, знакова фигура в тази област, и Рада Якова, която живее и работи в Хага, Холандия. Експозицията те са назовали лаконично: „Съвместна изложба“. Но по-точното заглавие е „Черното и розовото“. Стефан Божков отдавна има пиетет..

публикувано на 25.11.20 в 08:15

„По билото на миналото“ с Румен Стоичков

Радиожурналистът Румен Стоичков отново е събрал житейски истории и пътеписи в нова книга, озаглавена „По билото на миналото“.  Опитът от неговите 22 години в „Нощен Хоризонт“ и над 1200 радиопредавания, публикациите му във вестници и списания, са намерили място в досегашните му книги – „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“ ,..

публикувано на 24.11.20 в 18:21
Атентата в църквата „Света Неделя“

София – град на птици

Повестта   „Град на птици“  е разказ за мрачните и смутни времена на април 1925 година, за действителността, изпълнена със страх и съмнения по време на атентата в църквата „Света Неделя“ в София.  Автор на повестта е Христо Петров, който заедно с Христо Христов направи и най-мащабното изследване „Белият терор 1923-1925„ за един от най-противоречивите..

публикувано на 24.11.20 в 17:10

Мариана Бонева е Ребека Шарп в новия прочит на „Панаир на суетата“

„Панаир на суетата“ ще има в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. На 26 ноември от 19 часа зрителите за първи път могат да гледат новия прочит на едноименната класика на Уилям Такъри, със сценичната адаптация на Кейт Хамил. Режисьор на спектакъла е директорът на театъра Маргарита Мачева. Макар и да е написан през далечната 1848 година,..

публикувано на 24.11.20 в 15:31

Завръщането на световноизвестния скулптор Борис Сариков

Световноизвестният скулптор Борис Сариков, който е живял дълго време в САЩ, показва своята първа изложба в България „Завръщане“ в Етнографския музей в Пловдив. Творбите му са трудни за описание. Вечно търсещият художник съчетава различни стилове, техники и материали – дърво, камък, метал, бронз.  Открива възможностите на геологията, на цветните камъни и..

публикувано на 24.11.20 в 14:45