Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко вредно е духовното ГМО

БНР Новини

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти, претендиращи да ни носят възвисяване.

Имаме ли сетива да различаваме духовното ГМО в ситуация, в която достъпът до публика е мигновен и на клик разстояние, в която можем да консумираме всичко по всяко време, и колко са важни критериите?

Чуйте първата част на разговора по темата с актрисата, писателка и един от създателите на първия частен куклен театър у нас Роза Николова.

"Така наречената "културна индустрия" превръща всичко, което има стойност, в пазарна стока, което подменя съдържанието", казва философът Тодор Тодоров.

Лесният достъп до ерзац култура, духовност, музика, изкуство създават чувство, че себепознаването се постига лесно и не изисква усилие, а вярата, че лесно и бързо можем да постигнем нещо, ни прави лесни за манипулиране. 

По отношение на ГМО храните засега няма категоричен отговор доколко вредят на нас, но знаем, че увреждат околната среда, тъй като заразяват останалите посеви и превръщат всичко друго в ГМО – можем да пренесем това значение и в полето на духовното, за да схванем опасността от ерзац духовност.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богат човек е този, който прави каквото иска, а не каквото трябва

"Всеки бизнес изисква много време и енергия, трябва сферата да е много любима на предприемача, за да има силите да направи успешен този бизнес", убеден е Галин Желязков, сериен предприемач, който е създал и развил доста бизнеси, включително и автокино. За него богат човек е този, който прави това, което иска, а не това, което трябва. Ражда ли се човек..

публикувано на 27.10.20 в 10:57

Д-р Стамен Григоров – откривателят на Лактобацилус булгарикус

Д-р Стамен Григоров е откривателят на формулата на българското кисело мляко, прославило страната ни далече извън пределите ѝ. Киселото мляко е и едно от първите неща, с което чужденците асоциират името на България. Д-р Стамен Григоров е български микробиолог и лекар. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus –..

публикувано на 27.10.20 в 10:34

Еврика! Успешни българи: Мирослав Димитров

Той е курсант от Националния военен университет „Васил Левски“, Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен. Говори със самочувствие и радост за своите постижения и за всички предизвикателства, които са пред него. Така говорят хората, които имат щастието да живеят мечтите си. А да бъде военнослужещ е била неговата детска мечта. Затова думите му са пълни с..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Търси се лидер

В центъра на обществения живот е темата за модерното политическо лидерство. А тя повдига множество въпроси. Какъв трябва да бъде днешният лидер? Как трябва да изглежда той? Какви качества е необходимо да притежава? Какви трябва да бъдат действията му? Създават ли се политическите лидери, или се раждат такива? И кои са лидерите на общественото мнение..

публикувано на 26.10.20 в 17:07

"Главен герой" на Димитровден – актьорът Димитър Иванов Капитана

На Димитровден "Главен герой" на "Нашият ден" е актьорът Димитър Иванов Капитана от Димитровград. В комедийното му стендъп шоу неизменно участва бай Тъньо. Отскоро към него е привлечена и госпожа Истерия Петрова за едно Небюрократично шоу, в което през призмата на хумора се отглежда днешният ни ден. Иванов е единственият вентрилоквист в България...

публикувано на 26.10.20 в 13:11