Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена

Илия Граматиков с премиера на книгата си, посветена на композитора Георги Арнаудов

"Можем да си представим сюрреалистичния тонов паноптикум в Арнаудовата музика като звуков еквивалент на Борхесовата вселена, описана като безкрайна библиотека във вечността – едновременно измежду и отвъд историята; библиотека с безпределни шестоъгълни пространства с вентилационни шахти, с безбройни томове на всевъзможни езици и в безчетни варианти, със спираловидна стълба, виеща се нагоре и надолу, изчезвайки в далечината. 

В тази библиотека Арнаудов е както прилежен библиотекар, така и страстен читател, и вдъхновен писател, пренареждащ, препрочитащ и пренаписващ томове с причудливи истории, възникнали в творческото му въображение от провокиралите го текстове, образи, звуци, места, случки и какво ли още не сред откритото из етажите на историята нагоре и надолу по витата стълба или из посоките на света по неизбродимите пространства с рафтове на тази вселенска библиотека.“

Това сравнение откриваме в дълбочинното изследване на музиколога и преподавател Илия Граматиков, а самата книга представлява съдържателно и визуално пиршество. 

„Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ е музикологично изследване на творчеството на изтъкнатия български композитор с международна известност Георги Арнаудов, чиито произведения звучат на престижни сцени по цял свят – от Китай до Канада. Това е първа по рода си многоаспектна разработка, проблематизираща композиционните решения на Арнаудов в концертния жанр с акцент върху зрелите му концертни опуси, писани след  2007 година.

Този петък, на 25 септември, от 17:30 часа ще се проведе официалното представяне на изданието  в рамките на 51-вия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ в концертния комплекс „България“ в студио „Музика“. В събитието участие ще вземат авторът Илия Граматиков, художникът Ясен Панов, композиторът Георги Арнаудов и музикологът Наташа Япова.

Повече за „Инструменталните концерти на Георги Арнаудов: сюрреалистични препрочити на музикалната история“ научете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55

Неизбежните часове на Долорес Дилова

Долорес Дилова представя около 50 картини, излезли от ателието ѝ в последните 2-3 години, в изложбата „Неизбежни часове“ – живопис в изложбения център "Шипка" 6, София.  „Неизбежните часове“ на работа идват след срещи с природата, с обсебващи места, които са ѝ въздействали така силно, че е невъзможно да не изрази това въздействие. Всяка една..

публикувано на 27.10.20 в 08:30
Портрет на Александър фон Хумболт от Йозеф Карл Щиле (1843)

Откривателят на природата – Александър фон Хумболт 

През по-голямата част от дълголетния си живот Александър фон Хумболт бил смятан за най-важната фигура в научния свят, а трудовете му оказват трайно влияние върху Дарвин, Уърдзуърт, Гьоте, Мюър, Торо и др. Неговите открития коренно променят разбирането за природния свят и поставят основите на съвременно екологично движение, а идеите му за функционирането..

публикувано на 26.10.20 в 17:15

Бергман, бащата

Лин Улман е известна норвежка писателка с шест издадени романа, преведени на много езици, а първият ѝ роман на български „Неспокойните" е номиниран за Наградата за литература на Северния съвет. Разказът се движи по ръба на документалното и на спомена за нейните родители – актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман. Доминантата обаче е върху Бергман..

публикувано на 26.10.20 в 14:52