Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Контрол и превенция на прането на пари

БНР Новини
Отляво надясно: Николай Алдимиров, Анелия Торошанова и Иван Кавръков
Снимка: БНР

Прането на пари се определя като процес на прикриване, замаскиране, преобразуване, прехвърляне или заличаване на собственост придобита по престъпен начин.

Собствените недобросъвестни печалби са престъпление, но обвинения могат да бъдат повдигнати и за съзнателно помагачество на друго лице да пере мръсни пари. Има законово нарушение само ако паричните средства могат да бъдат идентифицирани като приходи от престъпление, например от корупция, подкуп, кражба, търговия с наркотици или дори укриване на данъци.

На практика прането обикновено включва инжектиране на парични средства натрупани чрез такива видове дейности в законната финансова система по начин, който прикрива произхода им, така че парите изглеждат чисти.

Дотук всичко изглежда ясно, но всъщност проследяването и доказването на даден финасов ресурс като добит по престъпен начин, не е толкова лесно.

Европейското законодателство се променя, както и това у нас. От година насам има предприети набор мерки срещу прането на пари.

Какво включват тези меки и кой има право да извършва проверки – това е темата на разговора с д-р Николай Алдимиров и д-р Иван Кавръков с "Законът и Темида".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47