Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова: Болната душа се лекува от друга душа

За края на дните... и Националната стратегия за психично здраве

Д-р Христо Хинков: Важният момент е участието на психиатричната система в националното здравно осигуряване

Снимка: medicalnews.bg, Архив

Пандемия, неизвестност, страх, маски... Колко е важно психичното здраве? Какво е състоянието на българската психиатрия в тази извънредна ситуация? Кое е онова, което може да ни крепи и да ни остави здраво стъпили на земята? 

След Деня на психичното здраве темата коментира д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, магистър по икономика, експерт съдебна психиатрия, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", в "За здравето":

"Психичното здраве, за съжаление, не е добро, имам предвид като психично-здравно обслужване. По отношение на психичното здраве на хората, нямаме някакви съществени разлики с другите – даже и в условията на пандемия. Няма увеличаване на броя на психозите, има увеличаване на невротичните заболявания, очаквано. Проблемите при нас в България са свързани с обслужването на психично болните във всичките сфери – и в стационарното, и в амбулаторното обслужване. По отношение на медикаментозно лечение сме на световно ниво, но, за съжаление, психотерапията не фигурира у нас като метод за лечение, който да се покрива от Касата

За мен най-големият проблем са лошите битови условия в повечето психиатричните заведения и липсата на така важното звено от лечението на психично болните – психосоциалната рехабилитация – тяхното обгрижване в общността."

Изолацията на психично болните

"Имаше версия да се премести болницата в София. Този проект залегна в Националната стратегия за психично здраве, която в края на миналата седмица беше качена за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, където в рамките на 30 дни могат да се изпращат коментари, препоръки и съвети. Националната стратегия за психично здраве е за десетгодишен период (2020-2030). В нея са залегнали добри предложения, модерни... но да видим реакцията на обществеността и на колегите.

Стратегията предвижда да се пребазират лечебните заведения, които се намират по паланки и гори, и да се разкрият малки стационари от 40-50 легла на 150 000 души население. Такъв е моделът на стационарно психиатрично обслужване по света. Освен това в плана към стратегията също е залегнало едно значително увеличаване на заплащането на труда на специалистите, които работят с психично болните – психиатри, психолози, професионалисти по здравни грижи – което ще бъде начинът те да бъдат задържани в страната, а и да бъдат привлечени нови кадри. В нашата специалност няма нужда от специално оборудване, но са нужни много обучени хора. Болната душа се лекува от друга душа."

Живото общуване

"Много неща се промениха в нашия живот. Заразените по света са десетки милиони, умрелите с над 1 милион, в новинарския поток непрекъснато тече информация за пандемията... На човечеството за първи път от 100 години насам (от испанския грип) му се случва нещо подобно – пандемия в такъв мащаб и по такъв начин. Случва се и на различна база – човечеството свикна с тази свобода на пътуване и комуникация. И изведнъж всичко приключи. Естествено е това да доведе до проблеми с нашето психично здраве и до една рязка, дълбока и очертаваща се трайна промяна в нашето поведение. 

Рискови фактори

"Самоизолацията, липсата на контакти... Особено рисков фактор е паникьосването. Когато човек се тревожи и се страхува, той предприема адекватни действия. Когато се паникьоса, действията са неадекватни и влиза в един порочен кръг, който може да го доведе до някое от невротичните разстройства. Рисков фактор е употребата на алкохол, която в България придобива колосални размери. Рисков фактор е самолекуването – хората трескаво търсят начин да свалят нивото на тревожност."

За още теми, свързани с психичното здраве – у нас и по света, за психично болните с Covid-19 – чуйте повече в звуковия файл.

Психиатриите трябва да излязат от средните векове, казва д-р Христо Хинков, психиатър, директор на Нацио­нал­ния център по общест­вено здраве и анализи. Доц. Хинков ръководител на тази концепция за Националната стратегия за психично здраве:

"Тази последна версия на Стратегията за психично здраве включва всички принципи на модерната психиатрия, около които има консенсус в колегията. Някаква нотка на оптимизъм има за това, че тази стратегия, неочаквано за мен, изведнъж се оказа актуална и важна и доста бързо беше качена и на сайта на МЗ за обсъждане. Аз съм умерен оптимист, защото това се случва преди приемането на бюджета за догодина. За първата година в стратегията са описани конкретни неща, които, ако се заложат в приемането на бюджета, ще се осъществят още догодина

Какво не включва стратегията

Доц. Хинков подчерта, че важен момент е участието на психиатричната система в националното здравно осигуряване, въвеждането на клинични пътеки в стационарната помощ. Защото националната психиатрична помощ е извадена от здравното осигуряване, което, според д-р Хинков, е грешка. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката „Време за наука“ на предаването "Нашият ден", Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18