Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите в Благоевград сигнализират, че кризата с коронавируса се задълбочава

Снимка: Pixabay

Могат ли областите, които попаднаха в червената зона на опасност от зараза с коронавирус да се справят със ситуацията сами и без драстична промяна в мерките? Как реагираха хората на призива на министър Костадин Ангелов да не се пътува в тези райони? Репортаж на кореспондента на БНР Кети Тренчева:

Втори месец Благоевград е една от областите с най-много заразени с коронавирус хора. От десет дни лекарите в болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. 

Началото на поредната вълна в страната ни беше изречена като прогноза от благоевградски професор, само че не по медицина, а по макроикономика. Без да са професори, лекарите от Covid отделенията на болниците дават сигнал, че кризата се задълбочава. Д-р Румен Кондев: "И сме почти вече на прага на възможностите си за приемане на болни, но, ако трябва, ще настаняваме и по двама-трима в стая. На всички е ясно, че не достигат лекари и медицински сестри. Няма да можем да поемем всички болни. Общинските болници са натоварени – и в Разлог, и в Гоце Делев, и в Сандански... много пациенти идват от там. Нямаме възможност да поемем всички Да разкриват допълнителни легла, но болните, които са от района, да се лекуват там."

Последва онлайн заседание на Областния кризисен щаб с участието на контролните институции и кметовете на общини, които набелязаха същите мерки, както и на национално ниво. С уговорката, че ако няма ефект, ще се възползват максимално от регионалния принцип на взимане на решения и ще наложат повече рестрикции. Д-р Калоянов, директор на РЗИ-Благоевград:

"Засилени проверки на територията на всяка община. Ние също извършваме тези проверки ежедневно. Ще окажем физическа и методична помощ на колегите от общините на територията на област Благоевград, има присъствие от колегите от Областна полиция за съдействие, както и колегите от Агенция по безопасност на храните също ще бъдат включени за проверка на обектите за хранене. Ще има също така и нощни проверки по заведенията. Това е желание от страна на кметовете, които също констатират, че масово не се спазват мерките – носене на маски, дистанция и т.н."

Вчера обаче за броени часове темата Covid се нажежи до червено. Не само, че областта беше поставена в най-рисковата зона, но и областният център се оказа отново с клъстерно огнище. Голяма част от екипа на прочутия ансамбъл Пирин се оказа с Covid:

На пресконференция кметът Румен Томов не скри притеснението си:

"Ще набележим допълнителни мерки, дано се справим. Не знам как ще се справим, да ви кажа честно, притеснен съм..."

Общините се чувстват пренебрегнати от помощта на държавата, обвини благоевградския кмет:

"До момента Община Благоевград е изразходила около 340 000 лева за противоепидемични мерки. До този момент сме получили от държавата 10 литра спирт за тези месеци. А ние, кметовете на общини в цялата държава, сме може би на най-първата линия, защото ние сме сред хората. Така че – хубавао е държавата да мисли за болници, национални политики и т.н., но е крайно време да се обърне и към общините, за да им съдейства с всичко, с което може."

Лично аз не забелязах всичко това да доведе до по-адекватни мерки на институциите, нито пък до по-голяма дисциплина на обществото в спазването на мерките. Въпреки денонощните проверки. Да не забравяме, че въпреки участието на полиция, служители на БАБХ и общински експерти, основните контролни функции са на хората от РЗИ. Ако някой не е разбрал, те проследяват и носят отговорност за пътя на всеки заразен, издирването на контактни лица, поставянето им под карантина, проверяват спазването на мерките навсякъде, постоянно контролират транспортния поток на четири граници, дават предписания, пишат справки и доклади. Освен всичките им останали функции извън Covid. Не казвам това, за да ги защитя, а за да е ясно, че нещата може и да излязат от контрол.

Единственото изключение от червената зона, поне към момента, е образователната сфера. Едва процент и половина от учениците в благоевградска област са поставени под карантина, като малка част от тях са заразени с Covid. Около 30 са учителите дали положителна проба:

Каза Методи Попов от РУО. И въпреки че не е въведен като задължителна мярка, апелът му е логичен:

"Трябва наистина от училище – вкъщи! И по-малко навън и контакти млади с възрастни. Апелираме към това!"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49