Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Абстрактната реалност във фотографиите на Соня Станкова

7
„Абстрактна реалност V“ на Соня Станкова
Снимка: Соня Станкова

Фотографиите в новата изложба на Соня Станкова превръщат абстрактната среда в реалност в Градската художествена галерия в Пловдив. Изложбата е със заглавие „Абстрактна реалност V“ и завладява с цветове и наслоени образи.

„Абстрактна реалност V“ на Соня Станкова„Фотографиите ми следват моя път, понякога обединени в серии, понякога хаотични и маркиращи моментни състояния и мисли. Започвам изложбата с четири черно-бели фотографии, които са начало на този мой начин на изразяване, който наравно със всички фотографски проекти през годините, върху които съм работила, винаги е присъствал“, казва за новата си изложба Соня Станкова.

Eкспозицията включва 40 голямоформатни фотографии, заснети в периода 2019 и 2020 година. Те са създадени без намесата на обработващи дигитални програми при наслагването на изображение върху изображение, до постигане на желания многопластов колоритен и композиционен ефект.

„Соня Станкова ни вкарва в едно нереално пространство, което е колкото отвлечено, толкова и конкретно; колкото абстрактно, толкова и предметно; колкото фатаморганно, толкова и осезаемо. Сдвояване, че дори и утрояване на сенките, които в заедността си, в съ-поместеността си създават впечатлението, че взаимно се уплътняват и дори с битие се даряват…“, пише Митко Новков в рецензията си „Сдвояване на сенките“ за изложбата в „Портал култура“.

Експозицията може да се разгледа до 27 октомври в залите на Пловдивската градска художествена галерия.

Снимките в материала са предоставени от Соня Станкова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Д-р Джон Кабат-Зин

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите “ , „ Пробуждане без усилие “ , „ Целебната сила на осъзнатостта “ и „ Осъзнатост за всички “ . Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа . Той ще..

публикувано на 28.10.20 в 13:30

"Преображение" и тайната на Рафаело

"Рафаело" освен име на популярна марка бонбони е един от тримата велики художници на Ренесанса, останал завинаги с ангелските лица на своите мадони и с прочутата "Атинска школа", разбира се.  Рафаело е и персонаж в едноименния роман на италианския писател Франческо Фиорети. Дебютният роман на Фиорети „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на..

публикувано на 28.10.20 в 11:25

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55