Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Най-великият български шпионин

Теофан Райнов
Снимка: desant.net

Тази история, разказана в предаването „Семейно радио“, ви връща преди Освобождението. Наш гост е историкът Димитър Гилев, който ще ни запознае с изключително интересната съдба на Теофан Райнов. Според Гилев, Теофан Райнов е една от най-значимите фигури в нашата история, за която за съжаление, днес знаем много малко. В същото време в Западния свят Райнов е известен като „най-великият български шпионин“. Димитър Гилев припомня, че той има ключова роля за успеха на нашето Възраждане. Живял е по времето на Левски, Ботев и Раковски. Роден е в годината, в която се ражда и Апостолът на свободата – 1837 г.,  в град Карлово. Негов баща е Райно Попович, един от най-значимите възрожденски учители и не е случайно, че Райнов получава много добро за времето си образование.

Скоро след това обаче, животът му се преобръща. През 1862 г. Теофан се среща с Каравелов, Левски, Ботев, които оказват ключова роля за неговото развитие като революционер. Ролята му в Освобождението е необичайна. Адвокат Манол Иванов и д-р Миркович му предлагат да влезе в така наречения „Черен кабинет“ на Османската империя и стане двоен агент на българското разузнаване. „Черният кабинет“ е създадена от султана организация, чиято цел е да вербува агенти от различни националности в империята, които трябва да изнасят информация срещу заплащане. Теофан Райнов приема това предложение с ясното съзнание, че  няма  да работи за Османската империя, а ще изнася информация относно намеренията на султан,а в полза на България и Русия.

За таланта на Райнов като таен агент, за това колко турски парични средства успява да пренасочи към борбата за свобода, за неговата шпионска работа и дейността му след Освобождението, както и за популярността му по цял свят, чуйте повече в разговора на Ирина Вълчанова с историка Димитър Гилев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За спасяването на старите гори

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори? Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден": "Тази година беше интересна за българските..

публикувано на 03.12.20 в 10:05

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52

Съвременното робство

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.  Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента..

публикувано на 02.12.20 в 09:35