Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шофирай отговорно – Дай път на живота!

Снимка: Дай път на живота!

На оградата на училището откъм бул. „Граф Игнатиев“ и ул. „6-ти септември“ от десетина дни са монтирани винили, на които минаващите оттам с интерес разглеждат отпечатаните над 100 плаката, дело на повече от 90 ученици и студенти от цялата страна, най-младият от които е на 9 години, а най-възрастният – на 27 години. 

Ден след като носенето на маски на открито отново стана задължително, на 23 октомври от 11 часа, в двора на VI основно училище „Граф Игнатиев“ в София се провежда събитие, на което ще бъдат обявени резултатите от националния младежки конкурс „Шофирай отговорно – Дай път на живота“. 

Темата, върху която изпробват творческите си способности участниците, е безопасността на движението. Акцентът в заданието на надпреварата е поставен върху толерантното поведение на шофьорите, срещу арогантността и агресията на пътя във всичките ѝ форми и проявления, за самоконтрол и способност за преценяване на собствените възможности зад волана, за активна позиция на спътниците в автомобила.

Жури, в чийто състав влизат изтъкнати преподаватели от висши училища по изкуствата, художници-плакатисти и представители на „Ротари клуб София“, оцени и отличи най-добрите отизпратените плакати в двете категории на конкурса – за ученици и за млади автори до 29 години. На събитието в петък те ще получат лично своите грамоти и парични награди.

Освен наградените плакати, журито е направило и селекция от всички представени проекти, за да избере експонати за пътуваща изложба, която ще бъде показана в София, а след това и в големите областни градове в България.

Вече две години членове на Ротари клубовете в София и страната, психолози от Института по психология към МВР и преподаватели от Нов български университет работят по проект за изкореняване на агресивното поведение на пътя. Чрез образование още от ранна ученическа възраст, впоследствие и в гимназиалния курс, те целят да изградят у младите хора толерантност и неагресивни поведенчески модели като участници в пътното движение. Кампанията има петгодишен хоризонт на изпълнение и цели да намали броя на жертвите и ранените на пътя чрез въвеждане на иновативно обучение по пътна безопасност в училищата и университетите. 

Заради въведените извънредни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната се наложи да бъде удължен крайният срок за участие в конкурса: от 15 април на 30 юни. Ето че и финалът му ще протече в условията на извънредна епидемична обстановка, при спазване на всички необходими предпазни мерки от присъстващите: участници, учители и преподаватели от училища и университети по изкуствата, представители на институциите – МОН, Отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ - МВР, Институт по психология - МВР, НБУ, СБУ, СБА и други, подкрепили инициативата на организаторите от „Ротари клуб София“, осъществена с професионалното съдействие на Сдружение „Международно триенале на сценичния плакат“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20