Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коя е водещата ценност за нас, българите, според Мандийп Рай

Как ни видяха чужденците

Има една популярна шега, според която раят е място, където готвачите са италианци, французите – любовници, англичаните – политици, а немците – инженери, а адът е мястото, където италианците са инженери, германците – любовници, французите – политици, а англичаните – готвачи.

Изобилието от подобни шеги показва, че ние обичаме да обобщаваме за удобство образа на другите, както и на самите себе си. Вероятно всеки, когото попитате, ще ви опише народа си като трудолюбив, гостоприемен и притежаващ сила на духа.

Винаги е интересно и любопитно обаче как ни виждат хората отвън (особено пък нас, българите, с традиционната ни загриженост "да не се изложим пред чужденците".)

"Компас на ценностите" от Мандийп Рай е проницателна, инитригуваща и деликатна момента снимка на ценностната скала на 101 държави, между които и България.

Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, тя работи с компании, институции и хора по целия свят. Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др. Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

Онова, което прави впечатление на авторката, е, че във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на всекидневния живот. 

Понякога то е до такава степен пред очите на хората от съответната страна, че те са спрели да го забелязват, но е видимо и различимо веднага от чужденците.

Онова, което Рай забелязва за българите е постоянната загриженост за здравето. У нас то не е тема табу в светските разговори, напротив, отчетът на физическото състояние, дискомфорт, средства за лечение и рецепти са онова, което е за англичаните разговорът за времето.

От книгата научаваме къде ценят най-много поезията, за кои водеща е точността и дисциплината – отговорите невинаги съвпадат с очакванията ни и това е най-интересното. 

Този тип изследвания винаги са интересни и любопитни – те ни предлагат възможност да сверим собствените си познания за различни народи в глобализирания свят, да проверим доколко верни са стереотипите да научим нещо неочаквано и ново.

Чуйте повече за "Компас на ценностите" в разговора на Дарина Маринова с редакторката на книгата Даниела Атанасова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция в чест на проф. Шурбанов

Проф. Александър Шурбанов съвсем наскоро издаде  най-новата си поетично-есеистична книга „Закуска с нар“  и така отбеляза своята 80-годишнина.  Учен, специалист по английска литература, уважаван преподавател, филолог с международно признание, с над сто научни изследвания, публикувани у нас и в чужбина, той е известен преводач на Шекспир, Чосър, Милтън,..

публикувано на 22.04.21 в 17:10

Любомир Желев: „Кралят Елен“ и човекът зад куклата – историята на един “Икар“

Номинация за „Икар“ 2021 за спектакъла „Кралят Елен“ получи Държавният куклен театър в Сливен. Това се случи на онлайн събитие, което се проведе в Международния ден на театъра – 27 март, организирано от Съюза на артистите в България. Националните награди „Икар“ се провеждат ежегодно и отбелязват постиженията в областта на драматичния и..

публикувано на 22.04.21 в 14:19

“Мастер оф Арт” – пролетно издание

Филмовият фестивал “Мастер оф Арт” е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа Международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в България – София, Пловдив и Варна.  Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което..

обновено на 22.04.21 в 13:48

Целият англоезичен свят ще гледа „Дяволското гърло“

Светът се отвори, каза Владимир Карамазов. Сподели го със слушателите на „Време и половина“ с въодушевление, което заразява. Прави сте да си помислите, че в година на пандемия това едва ли е най-подходящата дума, но което си е така – така си е. И заразява не толкова фактът, че въпросният свят видя в киното на България потенциал, а това, че продължава..

публикувано на 22.04.21 в 13:28

Петра Добревска: Рисувайки, запазих душата си

Абстрактни визии, обозрими и нереални пейзажи, картини със светлинни ефекти, богат релеф и пластика, експресии от цвят и светлина... Всичко това е видимо в новата самостоятелна изложба на визуалния артист Петра Добревска, наречена „Будни светове“, в къщата-музей „Борис Христов“, София. Ето какво сподели тя в "Артефир": Заглавието "Будни светове"..

обновено на 22.04.21 в 12:28