Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коя е водещата ценност за нас, българите, според Мандийп Рай

Как ни видяха чужденците

Има една популярна шега, според която раят е място, където готвачите са италианци, французите – любовници, англичаните – политици, а немците – инженери, а адът е мястото, където италианците са инженери, германците – любовници, французите – политици, а англичаните – готвачи.

Изобилието от подобни шеги показва, че ние обичаме да обобщаваме за удобство образа на другите, както и на самите себе си. Вероятно всеки, когото попитате, ще ви опише народа си като трудолюбив, гостоприемен и притежаващ сила на духа.

Винаги е интересно и любопитно обаче как ни виждат хората отвън (особено пък нас, българите, с традиционната ни загриженост "да не се изложим пред чужденците".)

"Компас на ценностите" от Мандийп Рай е проницателна, инитригуваща и деликатна момента снимка на ценностната скала на 101 държави, между които и България.

Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, тя работи с компании, институции и хора по целия свят. Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др. Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

Онова, което прави впечатление на авторката, е, че във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на всекидневния живот. 

Понякога то е до такава степен пред очите на хората от съответната страна, че те са спрели да го забелязват, но е видимо и различимо веднага от чужденците.

Онова, което Рай забелязва за българите е постоянната загриженост за здравето. У нас то не е тема табу в светските разговори, напротив, отчетът на физическото състояние, дискомфорт, средства за лечение и рецепти са онова, което е за англичаните разговорът за времето.

От книгата научаваме къде ценят най-много поезията, за кои водеща е точността и дисциплината – отговорите невинаги съвпадат с очакванията ни и това е най-интересното. 

Този тип изследвания винаги са интересни и любопитни – те ни предлагат възможност да сверим собствените си познания за различни народи в глобализирания свят, да проверим доколко верни са стереотипите да научим нещо неочаквано и ново.

Чуйте повече за "Компас на ценностите" в разговора на Дарина Маринова с редакторката на книгата Даниела Атанасова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01

Художникът, който умееше да съзерцава

Галерия „Арте“ представя един художник, който заема особено знаменателно място в съвременната художествена култура. Това е художникът Йордан Кацамунски. В момента е подредена цяла галерия от негови творби маслена живопис, която ни среща с едно по-различно и съзерцателно изкуство. Експозицията можа да бъде разгледана до 8 декември 2020 г...

публикувано на 26.11.20 в 11:32

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59