Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бюджет 2021 – антипандемичен или фискално безумие

| обновено на 27.10.20 в 14:41
Снимка: БГНЕС

За силните страни на Бюджет 2021 и за рисковете, които носи моментното разпределение на парите на държавата. Дали е лошо да се харчи повече през следващата година, и как ще се отрази на бизнес средите предложението за повишаване на минималния доход на българите. Проектобюджетът за 2021 г. се разглежда днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а утре трябва да бъде внесен в Народното събрание. Приоритетите в бюджета са насочени към преодоляване на кризата, посочи финансовият министър Кирил Ананиев.

Как изглежда през оценката на КНСБ проектаобюджетът за следващата година. В "Нашият ден" експертът на КНСБ Любослав Костов коментира темата:

"Това, според нас, е един от най-социалните бюджети, които някога сме имали. Имаме рекордно високи разходи над 50 млрд лв. Но в същото време този бюджет ще бъде много труден за изпълнение. Зависи от това дали ще се сбъднат предвидените макроикономически параметри от гледна точка на спада на растежа от едва 3%, ниската инфлация, как ще бъде овладяна медицинската криза, какъв ще бъде ефектът върху реалната икономика."

Има риск по отношение на заложените фискални параметри, но по отношение на самите параметри – оценката на КНСБ е положителна, констатира Любослав Костов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Критиците на бюджета за 2021 го определят като предизборен – изсипва се рогът на изобилието, за първи път се залага дефицит, и то сериозен, има чувствително увеличение на социалните плащания. Добър рефлекс ли е това в условията на коронакриза? Министърът на финансите Кирил Ананиев нарече бюджета антипандемичен

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", коментира темата в "Нашият ден":

"Няма как да бюджетът да се отрази на вируса. Много по-сериозната, за мен, е темата какво се случва с Бюджет 2021 и какви са перспективите за до 2023 г. в контекста и на този бюджет. Има голям дефицит за тази година 2020. Можем да спорим до безкрай доколко дефицитите са полезни да стимулират икономическа активност и доколко държавното харчене дефицитно може да замести съвкупно търсене (това е техническият термин). 

Проблемът с всички бюджети е, че до края на 2021 година не важат правилата за фискален разум, т.е. разрешава се фискално безумие."

Георги Ганев подчерта, че тази криза е по-особена от всички останали, защото пандемията спира производството. Когато не се произвежда, с колкото и пари да замерим купувачите, проблемът не е у тях.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36

Нотариалната дейност в условията на пандемия

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната. Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин..

публикувано на 27.11.20 в 12:45
Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС . "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония..

публикувано на 27.11.20 в 12:10
Адв. Захари Генов със специална награда

Конституционният съдия проф. Семов дари Теодор Чипев с Гран При за право

Бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в общия съд на ЕС в Люксембург Теодор Чипев е тазгодишният носител на на наградата за цялостен принос в правото „Гран при“ на Националните правосъдни награди  които се проведоха за осма поредна година. Самият Чипев не успя да присъства, заради обстановката, бе изпратил свой роднина да  прочете..

публикувано на 27.11.20 в 12:05

Ден без покупки

Днес се отбелязва Международният ден без покупки. Денят е и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. Инициативата започва още в края на 90-те във Ванкувър от художника Тед Дейв и постепенно набира популярност.  В Северна Америка, Финландия и Швеция Денят без пазаруване обикновено е след Деня на благодарността, на много места е в последната събота..

публикувано на 27.11.20 в 11:51