Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2021 – антипандемичен или фискално безумие

| обновено на 27.10.20 в 14:41
Снимка: БГНЕС

За силните страни на Бюджет 2021 и за рисковете, които носи моментното разпределение на парите на държавата. Дали е лошо да се харчи повече през следващата година, и как ще се отрази на бизнес средите предложението за повишаване на минималния доход на българите. Проектобюджетът за 2021 г. се разглежда днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а утре трябва да бъде внесен в Народното събрание. Приоритетите в бюджета са насочени към преодоляване на кризата, посочи финансовият министър Кирил Ананиев.

Как изглежда през оценката на КНСБ проектаобюджетът за следващата година. В "Нашият ден" експертът на КНСБ Любослав Костов коментира темата:

"Това, според нас, е един от най-социалните бюджети, които някога сме имали. Имаме рекордно високи разходи над 50 млрд лв. Но в същото време този бюджет ще бъде много труден за изпълнение. Зависи от това дали ще се сбъднат предвидените макроикономически параметри от гледна точка на спада на растежа от едва 3%, ниската инфлация, как ще бъде овладяна медицинската криза, какъв ще бъде ефектът върху реалната икономика."

Има риск по отношение на заложените фискални параметри, но по отношение на самите параметри – оценката на КНСБ е положителна, констатира Любослав Костов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Критиците на бюджета за 2021 го определят като предизборен – изсипва се рогът на изобилието, за първи път се залага дефицит, и то сериозен, има чувствително увеличение на социалните плащания. Добър рефлекс ли е това в условията на коронакриза? Министърът на финансите Кирил Ананиев нарече бюджета антипандемичен

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии и преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", коментира темата в "Нашият ден":

"Няма как да бюджетът да се отрази на вируса. Много по-сериозната, за мен, е темата какво се случва с Бюджет 2021 и какви са перспективите за до 2023 г. в контекста и на този бюджет. Има голям дефицит за тази година 2020. Можем да спорим до безкрай доколко дефицитите са полезни да стимулират икономическа активност и доколко държавното харчене дефицитно може да замести съвкупно търсене (това е техническият термин). 

Проблемът с всички бюджети е, че до края на 2021 година не важат правилата за фискален разум, т.е. разрешава се фискално безумие."

Георги Ганев подчерта, че тази криза е по-особена от всички останали, защото пандемията спира производството. Когато не се произвежда, с колкото и пари да замерим купувачите, проблемът не е у тях.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54