Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Юлия Банкова

Когато картините плачат

Юлия Банкова
Снимка: БНР

Юлия Банкова е терапевт. Превърнала е ателието на дядо си – скулптора Николай Шмиргела – в едно необикновено арттерапевтично пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава различни методи, между които Гещалт терапия и Експресивната арттерапия. Рисува с пръсти, без да е професионален художник, може би по-скоро като особен израз на родовата памет и наследство. Картините ѝ са съпътствани от слова, които тя нарича „ключове към фините нива на човешката същност“. Автор е на книгите „Многоточия“ и „Откровения“.

Благотворителната изложба „Когато картините плачат“ е в полза на дейността на Фондация „Света на Мария“, която подпомага хора с интелектуални затруднения.

Заглавието на изложбата "Когато картините плачат" не е случайно... Юлия споделя, че по време на карантината не спряла да подкрепя клиентите си, защото тогава, както и сега, е особено наложително да се говори. И тогава не спира да рисува. Но… картините заплакват. „Това е странен, много тежък процес на създаване, в който през мен минаваше цялата болка и страх , която полето на обществото излъчваше, а платното го поемаше и пръстите ми го оформяха като абстрактен образ. Образ на нашата тревога, неизказаност, незнание, несправяне и недоумение, както и силата и вътрешния ни потенциал, който е и единственият ресурс, с който ако се свържем, ще минем през всяко изпитание.“

С настоящата си благотворителна изложба Юлия подкрепя каузата на Фондация „Светът на Мария“, така че хората с интелектуални затруднения да имам възможността да се чувстват пълноценни и полезни. Както тя самата подчертава, “преминаваме през много сложен житейски етап и често губим връзка с реалността и собствените си устои. Но когато подаваме ръка някому, неусетно се свързваме с най-ценното – човечността. В подкрепата оставаме заземени, което ни помага да подредим приоритетите си дори в ситуация като днешната, а това означава. че осъзнато бихме могли да се свържем с потенциала на живота ни, а не с другата му крайност – отрицанието и страха. Хората с интелектуални затруднения не искат много – само възможност да бъдат в живота, с което ни дават големия урок, да оценяваме всеки един момент „тук и сега“.

В Ателието, по време на събитието, ще се разпродава благотворително и книгата „Когато картините плачат“, която съдържа текстове от малките видеа, които Юлия излъчва по време на карантината. В предговора на към книгата Юлия споделя: „Covid, освен всичко останало се превърна в „символ“ на кризата на много и различни нива. В практиката си на терапевт се докоснах до страховете и паниката, до гнева и невъзможността да се упражнява контрол върху ситуацията. Наблюдавах ескалиращото напрежение в семейната система, пропукването на партньорските отношения, драстичното нарушаване на връзката между родители и деца. Всъщност, ако ние не сме във връзка със себе си, трудно можем да осмислим как да преминем през каквато и да било криза, различна от вирус. Ако атмосферата в дома не предполага диалог, равнопоставеност, топлина и уют, тогава къде бихме могли да се чувстваме защитени до степен да имаме трезва преценка за токсичността, нахлуваща отвън. Как се справяме в моменти на криза с емоциите си, което е и огромен урок за децата ни.

Какъв пример им даваме как да посрещат трудности, защото всичко, което се случва в момента, е и нашето общо бъдеще. Темите са различни, защото и „маските на кризата“ се оказаха изненадващо много. Думите идваха от сърцето ми, защото съм и майка, и съпруга. Терапевт. Не съм съветник или гуру, а човек, който ежедневно резонира с болката на малки и големи, както и с тревогите в семейството ми. Позволих си да запазя обръщението в началото на всяка тема, защото в работата ми по време на извънредното положение установих колко важно е за всеки да бъде подкрепен с нещо малко. За да усети, че са забелязани тревогата и нуждата му от най-простичък човешки контакт, в който се случват и чудесата на осмислянето, успокоението и мъдростта.“

Изложбата ще се състои в Център Ателие „Н.Шмиргела“, ул. „Ген Паренсов“ 30. 

20.11.2020, петък: 16,00-20,00 ч.

21.11.2020, събота: 11,00-17,00 ч.

22.11.2020, неделя: 11,00-17,00 ч.

При спазване на всички противоепидемични изисквания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54