Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Незапомнено лоша година за пчеларството

Снимка: БТА

2020 се оказа трудна година и за пчеларите. Слаба паша, ниски добиви и незадоволителни изкупни цени. 

„Годината стартира много добре. Имаше много силни семейства, но дъждовете се отразиха изключително негативно и всъщност имаме почти 100% провалена акациева паша и изобщо нямаме никакви добиви от ранните пролетни медове. В същото време пчелите пострадаха от липсата на паша и лошото време и самите пчелни семейства намалиха развитието си, което рефлектира и в следващата паша от липа, слънчоглед и летните медове. Акациев мед повсеместно няма никъде и пролетните медове също са слаби като количества. Незапомнено слаб сезон“, каза Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела”.

Пчеларите са притеснени освен от слабата паша и добивите и от ниските изкупни цени. „Тук говорим за системен проблем на целия европейски пазар на пчелен мед. Цените са изключително ниски. Положението в сектора е много тежко.

При нас за щастие няма сериозен проблем с отравянията на пчелни семейства, защото районът (Кюстендилско) е овощарски, по-конкретно с черешови насаждения. От няколко години реализацията на черешите е трудна, затова земеделските производители се опитват да намалят разходите в т.ч. и на пръсканията. Това доведе до добро състояние на пчелните семейства – липса на отравяния и загуби вследствие на третиранията с  препарати за растителна защита. В случая, както се казва, нещастието на едни е в полза на други“, обясни още Тихомир Стоицов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.  19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции.  Боян Симеонов , управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 26.02.21 в 14:27
Гл.ас. д-р Марина Стефанова

Второто национално проучване на състоянието на КСО в България

На 26 февруари излизат резултатите от второто национално проучване на състоянието на корпоративната социална отговорност (КСО) и устойчивост в България 2020. Проучването дава отговори на въпросите – какви са стратегиите и практиките по корпоративна устойчивост и обществена отговорност (КСО) на ТОП300 работодатели в страната и как се променя..

публикувано на 26.02.21 в 13:51
София Владимирова,СЕМ

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията – какво е новото

През тази седмица беше планирано в парламентарната комисия по културата и медиите да бъде обсъден проектът за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерския съвет. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР . Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет.  С проекта за промени се отменят..

обновено на 26.02.21 в 12:30