Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за доктор Емил Илиев в „Артефир“

Д-р Емил Илиев

Не смъртта прави хората ценни и патетични. Животът ги прави такива. И нещата, които оставят след себе си.

Доктор Емил Илиев ни завеща Джаз фестивала в Банско. Той не просто го създаде, но успя да го издигне до значимо международно културно музикално събитие. У нас и на Балканите. Винаги през август. На площада под звездите, с вход свободен през всичките тези години.

Почти четвърт век Доктора не щадеше сили и познанства, за да има фестивал. Неговата харизма доведе на сцената в Банско световни артисти като Пати Остин, Соломон Бърк, Аксел Цвингенбергер, Сайръс Честнът, Марио Станчев, Джос Стоун, Кенди  Дълфър и баща й Ханс Дълфър, Масео Паркър, Боби Каркасес, Рей Джелато, Тони Момрел, Стив Хакет от „Дженесис“, групите „Инкогнито“, „Мънго Джери блус бенд“, даде път не само на известни, но и на прохождащи български музиканти – Мира Кацарова, Весела Морова, Маги Алексиева-Мей, Лина Никол… Едва ли ще можем да ги изброим.

Д-р Емил Илиев беше изключителен дерматолог, основател и председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина. Член на Борда на директорите на Световната организация по акупунктура. Автор на книги и научни публикации. Но музиката беше в кръвта му.

Дали ще има следващо издание на Банско джаз фест, можем само да гадаем. „Тази година той беше бесен на ситуацията с коронакризата, но държеше да има джаз фестивал и фестивал имаше. Дано се намерят хора, които – обединени – да успеят да постигнат това, което Доктора постигаше сам, в продължение на 23 години“ – написа на раздяла собственикът на агенция „Булфото“ Евгени Димитров.

А ние избрахме спомен от гостуването на д-р Илиев през лятото на 2019-а в „Артефир“, където беше поканен заедно с композитора Кристиян Бояджиев да говори за 22-рия Банско джаз фест. Това беше и последната ни среща на живо.

За музиката, за джемсешъните, за срещите със световни артисти, за спомените, за радостта от всичко това, Докторе, благодарим!

Смъртта не е отсъствие. Тя е промяна в присъствието.

Джаз фест Банско остава в сърцата.

Памет. И поклон!

В звуковия файл ще чуете финала на последната ни среща в „Артефир“ със създателя на Джаз фестивала в Банско д-р Емил Илиев и разговора му с Димитрина Кюркчиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера-Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко Бати...

публикувано на 26.04.24 в 15:00

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40