Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антология „Сборник за народни умотворения" – открит за светлината кладенец

"Затворени в старите сборници и оставени задълго на забравата, за първи път в тази антология са събрани ценни трудове от миналото на учени, публицисти и просветни дейци. В нея се съдържат знания за нашата история, етнография и нумизматика; описания на старите пътувания през България; бележки за въстания и политически движения; мемоари за владетели, войводи и герои на Възраждането; важни документи и писма; народна медицина; астрология и метеорология; понятия и вярвания за невидимия свят... След дългото изгнание в хранилищата на библиотеките, помилвани най-сетне, тези текстове сега напомнят открит за светлината кладенец. Щастлив е Читателят, който за първи път се навежда да пие от извора и да познае лицето си в тази дълбока вода." Това казва Борис Христов за Антологията „Сборник за народни умотворения (научен и книжовен дял)“. Представяне на Антологията в НБУ

За науката за народното умотворение разказва преподавателят в Нов Български университет и редактор на Антологията „Сборник за народни умотворения (научен и книжовен дял)“ Бойка Бъчварова.

"Тези текстове са много значещи. И аз, на първо място, искам да кажа, че думата "съставител", относно този сборник, по отношение на Борис Христов е много особена и много специална. Големият поет Борис Христов носи в себе си тази мечта, това упорито желание много десетилетия. Той грижливо, години наред е обмислял кои от текстовете. Борис Христов беше първият носител на учредената в памет на проф. Богдан Богданов (създателят и двигателят на Нов български университет) награда, която дава правото лауреатът да реализира един свой проект. Този проект приключи след 2-годишна тежка работа, книгата има прекрасен външен вид. Подбраните текстове са измежду публикуваните първи сборници, когато в България още не е имало обособени научни издания. Подборката точно на тези текстове е на Борис Христов. Първият том е посветен на проф. Иван Д. Шишманов."

Чуйте още в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11