Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Капка Тодорова

Германия е абсолютно готова още през декември да започне ваксиниране

9 от 10 германци смятат да се ваксинират

Снимка: ЕПА/БГНЕС

20 дни след налагането на т.нар. "карантина лайт" – или по-леко затваряне от това през пролетта – какъв е ефектът на прилаганите мерки в Германия? Капка Тодорова, кореспондент на „Клуб Z“ в Берлин, коментира за "Нашият ден":

"Според института "Роберт Кох" броят на заразените с Covid-19 е все още твърде висок, но успява да се стабилизира. Наблюдава се бавно намаляване – мерките започват да действат, но ще останат в сила поне до края на месеца, за да постигнат искания ефект. Така че през декември, когато са всички семейни и християнски празници, да могат семействата да бъдат заедно.

Наблюдава се, че все повече германци са уморени вече от мерките и протестите срещу тях се увеличават. Става все по-трудно налагането на тези мерки. Сега надеждите са към ваксината, която вече излезе (тази на Pfizer и BioNTech). 

Германия е абсолютно готова де факто още през декември да започне с ваксинирането. Дори вече има план до края на февруари в повечето провинции да са ваксинирани хората над 75 години и болничният персонал

Обществени нагласи

"9 от 10 германци смятат да се ваксинират, те се надяват до лятото да се върнем почти към нормалния живот."

Капка Тодорова разказа и за гласуваните онзи ден промени в Здравния закон и позволението държавата да затваря магазини и фирми, да задължава населението да носи маски – всичко вече има правна рамка, както и за последвалите протести. Чуйте още в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Какво се случи и какво не се случи през тези 15 години, в които съществува частно съдебно изпълнение? Какви са антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори? Каква е възстановената сума от 2005 г на бизнеса, гражданите, държавата и общините. Колко дисциплинарни дела са образувани през миналата година  и колко са приключили? Какви наказания за..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20