Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуственият интелект – възможности, предизвикателства, заплахи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На какъв етап от разработването на Изкуствен интелект (ИИ) сме и какви са възможните сценарии за развитието му? Каква е необходимостта от регулация на тази дейност заради предизвикателствата, пред които се изправя човечеството.

Константин Василев – програмист, работещ в сферата на ИИ, говори по темата в "Нашият ден":

"На този етап все още сме в съвсем ранните фази, в които експериментираме все още много и различни модели, проучваме какво работи и какво – не. Всичко все още е базирано на съществуваща статистика – оттам притесненията. Но като цяло все още сме далеч от това ИИ да има собствено развитие и самообучението на ИИ да излезе извън контрол. Трябва още много прогрес, за да има там истински човешки надзор. В момента моделите, с които работим, са такива, че след като те се самообучат е трудно на човек да инспектира защо дава точно този резултат. Човешкият контрол е труден на този обем данни."

Сингулярност

"Терминът "сингулярност" (лат. – Singularis) предполага момента, в който машината започва да се самообучава по-бързо от човека и става независима от него – това е най-простото обяснение. Макар че в действитителността, най-вероятно, ние ще пордължем да съществуваме на различни плоскости."

Константин Василев коментира, че всички технологии винаги предизвикват правни проблеми и нужда от адаптиране на правната рамка и подчерта, че проблемът е сложността на контрола, който не може да бъде осъществен от неспециалист.

Чуйте повече в звуковия файл.

Кристиян Михайлов – едни от основателите на PARA (Професионална асоциация по роботика и автоматизация), разказва в "Нашият ден" за приложението на ИИ в различни сфери на човешкия живот и предизвикателствата, пред които се изправя пазарът на труда при внедряването му:

"Изкуственият интелект е навсякъде в дейностите, които извършваме. В PARA влизат около 30 компании, които се занимават с роботика, ИИ, автоматизация и възможността за разработка на решения в тези сфери. Има и български производители на продукти от сферата на умния дом, земеделието и не само... Нашата роля е да поставим автоматизацията на едно от ключовите места в българската икономика, като покажем, че роботите, ИИ ще подпомогнат живота на хората – работим в две направления – образование и индустрия

ИИ влиза навсякъде с идеята да подпомага вземането на решения."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стратегическото и пространственото планиране на София

Какво показва анализът на чуждия опит в планирането на градовете, поръчан от "Софияплан" във връзка с предстоящото изменение на ОУП на София? Арх. Павел Янчев , автор на анализа, разказва в "Нашият ден": "Целта е като начало да се направи нещо като сверяване на часовника – какво се прави в близки градове до София, за да се решат наболелите проблеми..

публикувано на 25.01.21 в 12:30
Почистване на Перловската река

"Работилница: Реките на София"

Два мултидисциплинарни екипа изготвят проекти за трансформацията на столичните реки в приятни места за отдих и култура, в рамките на "Работилница: Реките на София"? В края на месеца два екипа трябва да представят своите завършени проекти. Мартин Янков от Фондация "Колективът" разказва повече в "Нашият ден": " Избрахме две локации,..

публикувано на 25.01.21 в 14:00

Културното наследство на БНР – Архивният фонд

Културното наследство на БНР и пазителите и търсачи на звукови съкровища 86 години след подписването от цар Борис Трети на указа, с който радиоразпръскването става държавна собственост. Архивният фонд е място, където по-рядко се насочват прожекторите.  Милен Димитров, редактор в Архивен фонд на БНР , разказва в "Нашият ден" за мисията пазител на звуково..

публикувано на 25.01.21 в 11:30
„Свободата води народа“, Йожен Дьолакроа - 1830 г.

„С“ като свободата

„С“ като свободата и „С“ като стереотип. Какви са границите на свободата, за вътрешната и външната свобода, за свободата от гледна точка на правото, философията и психологията. Какви са допирните точки в разбирането ни за нея и къде са противоречията ни? Свобода (лат.  libertas )  е способността на съзнанието  да мисли и действа в съответствие с волята..

публикувано на 25.01.21 в 09:00

Децата искат да разбират света без страх

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по всякакви важни теми, отнасящи се до съвременния свят, както и за събития, които се случват в България и..

публикувано на 25.01.21 в 08:15