Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подари книга за Коледа

Снимка: Pixabay

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да обедини над 200 издателства и онлайн книжарници в една обща кауза – да помогне на книгата, да я съхрани като ценност и национално богатство, да гарантира нейното бъдеще.

През септември кампанията беше продължена с инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“, като мисията беше да насърчи училищната общност да покаже своето отношение към литературата и книгите, да превърне учениците в посланици на четенето, които, споделяйки любимите си книги, да дадат своя принос към училищния живот и образователния процес. Стотици училища в цялата страна се включиха в кампанията и допринесоха за обогатяването на училищните библиотеки с нови заглавия.

Предстои третата инициатива под надслов „Купи една книга. Подари я за Коледа“.

„Книгата е много повече от материален подарък. Цените много често се дискутират, но ако ги сравним с други стоки, които могат да бъдат подарени за Коледа, всъщност това е един среден в ценовия клас подарък. Разбира се, има и по-евтини и по-скъпи книги, но това няма значение, защото е важно какво послание искаме да отправим. Има книжки, които струват по 2-3 лв., но текстът в тях е прекрасен и непреходен.“ Това споделя Виктория Бисерова, издател и един от инициаторите на кампанията.

Именно във времена като тези хората се обръщат към изкуството, защото именно то ни пренася в друг свят. Купувайки книга например, освен че се наслаждаваме на текста, по този начин подпомагаме нейното оцеляване. Виктория Бисерова споделя още:

„Особено сега, в този труден период в края на годината, аз смятам, че изкуството ни спасява, защото в началото на годината, когато беше шокът, хората бяха страшно тревожни. Не знаеха какво се случва, защо се случва и как трябва ние да реагираме като общество. Тази тревожност доведе до невъзможност хората да се съсредоточат да изгледат един филм от началото до края или да прочетат една книга, тъй като мислите им блуждаеха в тези тревожни теми. Но ние, хората, сме адаптивни и сега имаме повече време да четем книги и да гледаме филми. Надявам се ситуацията от пролетта да не се повтори, за да можем да се наслаждаваме на хубавите книги и филми, защото те ни отвеждат в други светове и много често в тях намираме решение на проблемите си. Лишени сме от това да ходим на концерти и да посещаваме изложби например, но пък от друга страна това е един добър период именно за книгата.“

Повече за четенето по време на пандемия, предстоящите книжни събития през декември и повече за кампанията „Купи 1 книга. Подари я за Коледа“ можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40