Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето  и оризът – хлябът на Изтока

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Първата част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани) или прочутото трио „The Standards“.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: Посоката е Хималаите, пътуването е пеша, а Елеонора Гаджева ще разкаже защо книгата на Левисън Уд „Пеша из Хималаите“ е не само пътепис, но и историческо четиво, а също и прецизно изследване на културите в този регион. „Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия“, пише Левисън Уд, журналист, военен кореспондент, фотограф, писател и член на Международния клуб на изследователите.
• Културен туризъм: Златоград и един разказ за майсторите-занаятчии, които продължават да работят в града до днес. Репортаж.
• Пътуване с деца: Крепостта „Овеч“ и идеи за още интересни места в района на Провадия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Баладични песни и мелодии от брега на Балтийско море – Естония. Сред участниците – Туулики Бартосик (акордеон), Мааря Нут, трио „Лепасере“, мултиинструменталистът Як Йохансон, Клиар, „Брийбах“, „Силеас“, виртуозните дами „Дъ Ший“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Варимезов, Добрин Добрев, сестри Кушлеви и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Палто от миши кожички“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• По пътя: По пътя на каузите, които ни трябват. Разговор с Александър Куманов, директор на фондация „Четиридесет и две“, за възможните „Каузи на фокус“.
• За да говорят български в първи клас – разговор с представител на сдружение „Интернационална асоциация ЕдюкАрт“ за възможностите всички деца, които влизат в училище, да не са възпрепятствани от владеенето на езика.
• Защо въпреки победата на екологичната общност при обсъждането на общия устройствен план на Царево морето край Синеморец отново се оказа застрашено от застрояване – гласът на хората, чиито живот е свързан с района. С Борислав Борисов, създател на фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне Слънчев бряг“, и с Николай Найденов, който е и преподавател в УАСГ, ще говорим и за диалога с местните власти и за реакцията на централните (след изпращането на запитване към МОСВ и МРРБ от страна на „Нашият ден”).
• Какво ни чака: след като беше представено възстановителното правосъдие като възможно бъдеще, ще чуете историите на хора, за които то се е оказало единственото решение.
• Истории в ефира: Истории за опрашването на света, за дивото съдържание на чиниите ни и за хората, които гледат зад предния план. Разговор с журналиста Росица Панайотова и с доц. Марио Лангуров, зоолог към Националния природонаучен музей към БАН, преди „Европейската нощ на учените“ за пореден път да ни разкажат в какво вълнуващо място живеем.
• Диана Димитрова или капачките, които се превръщат в шевици.
• Тази година България е домакин на Централно-европейските стартъп награди (CESA). Кои са най-ярките участници и най-интригуващите идеи в инициативата? – разговор с представител на Българската стартъп асоциация (BESCO) – организатор на събитието.
• „Роботика за човечеството“ или: какви са ефектите на роботиката върху ежедневието, икономиката и здравето ни, включително и по отношение на глобалната пандемия Covid-19 – разговор във връзка с Европейската седмица на роботиката, която тази година ще се проведе онлайн.
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Italy Is A Strange Place от 2020 г. на италианския мултиинструменталист Дейвид Флорио.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Марин Бодаков за Националната кръгла маса „Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключение“ – по повод 75 години от появата на „Пипи Дългото чорапче“ и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943-2020)
• Марин Бодаков ще обяви годишните награди за 2020 година на Фондация „Глобални библиотеки“
• Димитър Камбуров за книгата Bulgarian Literature as World Literature, събрана и редактирана от Михаела Харпър и от него, която излезе в издателство Bloomsbury
• Михаил Вешим за новата си книга „Позитанско царство“
• „Всеобща постановка“ – изложба на Добромир Иван и Андрей Врабчев в галерия Doza
• Емануела Ковач представя изложбата „Острието на иглата“ в музей-галерия „Анел“ – разговор с Аксиния Джурова
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как пробиват младите оперни певци.
Събеседници: оперните певци Моника Зашева и Любен Байчински с награди от Балканска Романсиада

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Прочути вокални цикли: Рихард Щраус – Четири последни песни

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• На Марс или отново на Луната?
Гостува ни докторът по астрофизика от СУ „Св. Климент Охридски“ Владимир Божилов. С него анализираме както със знак плюс, така и със знак минус преимуществата и рисковете за евентуално създаване на колония на Марс и на нашия естествен космически спътник. И още: търсим отговор на въпроса променят ли се напоследък стратегическите приоритети, свързани с дилемата „къде ще кацне по-напред човечеството в следващите десет години – отново на Луната или на Червената планета?“  
• Вечният двигател: администраторът на сайта Космос.БГ Светослав Александров – и космонавтите са хора – имат си ритуални суеверия!
• Златното сечение: програмистът Георги Караманев – Илън Мъск: далновиден визионер и хазартен прагматик.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Черният Исус от Портобело.
• Историята на песента „Ах, мой мили Августин“
• Шведски салони
• Градините на Джулио Параджи

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Музикални образци от песенното и инструментално творчество на английските композитори: Джон Дауланд, Хенри Пърсел, Уилям Бойс и сър Едуард Елгар

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на изтъкнатите майстори на тракийската музика: народната певица Вълкана Стоянова и гъдуларя Минчо Недялков.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Среща в диригента и композитора Емил Табаков – разговор за съвременната музика.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• В навечерието на Европейската нощ на учените в „Аларма“ гостуват двама млади и успели комуникатори на науката, за да ни разкрият любопитни факти от сферите, в които работят.
За грешките в нашето ДНК – които наричаме още мутации и революциите в молекулярната биология е разговора с Радослав Александров, а към Владимир Николов са въпросите, свързани с палеонтологията.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Запис на концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антоний Дончев и солисти Аркадий Шилклопер (алпийски рог и валдхорна) и Росен Захариев (тромпет).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35

Четвъртък, 22 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 34 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Рейнбоу" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците на "Музиката, която обичам" са по-разнородни и..

публикувано на 21.08.24 в 08:25

Сряда, 21 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 33 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – Лед Зепелин от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Различни фасети на филмов джаз - от суинга във филмите на..

публикувано на 20.08.24 в 17:56