Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето  и оризът – хлябът на Изтока

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Първата част на концертния албум „My Foolish Heart – Live At Montreux“ на Кийт Джарет (пиано), Гари Пийкок (бас) и Джак ДеДжонет (барабани) или прочутото трио „The Standards“.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути: Посоката е Хималаите, пътуването е пеша, а Елеонора Гаджева ще разкаже защо книгата на Левисън Уд „Пеша из Хималаите“ е не само пътепис, но и историческо четиво, а също и прецизно изследване на културите в този регион. „Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия“, пише Левисън Уд, журналист, военен кореспондент, фотограф, писател и член на Международния клуб на изследователите.
• Културен туризъм: Златоград и един разказ за майсторите-занаятчии, които продължават да работят в града до днес. Репортаж.
• Пътуване с деца: Крепостта „Овеч“ и идеи за още интересни места в района на Провадия.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Баладични песни и мелодии от брега на Балтийско море – Естония. Сред участниците – Туулики Бартосик (акордеон), Мааря Нут, трио „Лепасере“, мултиинструменталистът Як Йохансон, Клиар, „Брийбах“, „Силеас“, виртуозните дами „Дъ Ший“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Варимезов, Добрин Добрев, сестри Кушлеви и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Палто от миши кожички“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• По пътя: По пътя на каузите, които ни трябват. Разговор с Александър Куманов, директор на фондация „Четиридесет и две“, за възможните „Каузи на фокус“.
• За да говорят български в първи клас – разговор с представител на сдружение „Интернационална асоциация ЕдюкАрт“ за възможностите всички деца, които влизат в училище, да не са възпрепятствани от владеенето на езика.
• Защо въпреки победата на екологичната общност при обсъждането на общия устройствен план на Царево морето край Синеморец отново се оказа застрашено от застрояване – гласът на хората, чиито живот е свързан с района. С Борислав Борисов, създател на фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне Слънчев бряг“, и с Николай Найденов, който е и преподавател в УАСГ, ще говорим и за диалога с местните власти и за реакцията на централните (след изпращането на запитване към МОСВ и МРРБ от страна на „Нашият ден”).
• Какво ни чака: след като беше представено възстановителното правосъдие като възможно бъдеще, ще чуете историите на хора, за които то се е оказало единственото решение.
• Истории в ефира: Истории за опрашването на света, за дивото съдържание на чиниите ни и за хората, които гледат зад предния план. Разговор с журналиста Росица Панайотова и с доц. Марио Лангуров, зоолог към Националния природонаучен музей към БАН, преди „Европейската нощ на учените“ за пореден път да ни разкажат в какво вълнуващо място живеем.
• Диана Димитрова или капачките, които се превръщат в шевици.
• Тази година България е домакин на Централно-европейските стартъп награди (CESA). Кои са най-ярките участници и най-интригуващите идеи в инициативата? – разговор с представител на Българската стартъп асоциация (BESCO) – организатор на събитието.
• „Роботика за човечеството“ или: какви са ефектите на роботиката върху ежедневието, икономиката и здравето ни, включително и по отношение на глобалната пандемия Covid-19 – разговор във връзка с Европейската седмица на роботиката, която тази година ще се проведе онлайн.
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Italy Is A Strange Place от 2020 г. на италианския мултиинструменталист Дейвид Флорио.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Марин Бодаков за Националната кръгла маса „Астрид Линдгрен: свободата на духа – кауза и приключение“ – по повод 75 години от появата на „Пипи Дългото чорапче“ и в памет на проф. д-р Вера Ганчева (1943-2020)
• Марин Бодаков ще обяви годишните награди за 2020 година на Фондация „Глобални библиотеки“
• Димитър Камбуров за книгата Bulgarian Literature as World Literature, събрана и редактирана от Михаела Харпър и от него, която излезе в издателство Bloomsbury
• Михаил Вешим за новата си книга „Позитанско царство“
• „Всеобща постановка“ – изложба на Добромир Иван и Андрей Врабчев в галерия Doza
• Емануела Ковач представя изложбата „Острието на иглата“ в музей-галерия „Анел“ – разговор с Аксиния Джурова
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как пробиват младите оперни певци.
Събеседници: оперните певци Моника Зашева и Любен Байчински с награди от Балканска Романсиада

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Прочути вокални цикли: Рихард Щраус – Четири последни песни

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• На Марс или отново на Луната?
Гостува ни докторът по астрофизика от СУ „Св. Климент Охридски“ Владимир Божилов. С него анализираме както със знак плюс, така и със знак минус преимуществата и рисковете за евентуално създаване на колония на Марс и на нашия естествен космически спътник. И още: търсим отговор на въпроса променят ли се напоследък стратегическите приоритети, свързани с дилемата „къде ще кацне по-напред човечеството в следващите десет години – отново на Луната или на Червената планета?“  
• Вечният двигател: администраторът на сайта Космос.БГ Светослав Александров – и космонавтите са хора – имат си ритуални суеверия!
• Златното сечение: програмистът Георги Караманев – Илън Мъск: далновиден визионер и хазартен прагматик.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Черният Исус от Портобело.
• Историята на песента „Ах, мой мили Августин“
• Шведски салони
• Градините на Джулио Параджи

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Музикални образци от песенното и инструментално творчество на английските композитори: Джон Дауланд, Хенри Пърсел, Уилям Бойс и сър Едуард Елгар

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на изтъкнатите майстори на тракийската музика: народната певица Вълкана Стоянова и гъдуларя Минчо Недялков.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Среща в диригента и композитора Емил Табаков – разговор за съвременната музика.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• В навечерието на Европейската нощ на учените в „Аларма“ гостуват двама млади и успели комуникатори на науката, за да ни разкрият любопитни факти от сферите, в които работят.
За грешките в нашето ДНК – които наричаме още мутации и революциите в молекулярната биология е разговора с Радослав Александров, а към Владимир Николов са въпросите, свързани с палеонтологията.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Запис на концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антоний Дончев и солисти Аркадий Шилклопер (алпийски рог и валдхорна) и Росен Захариев (тромпет).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 27 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на камерни ансамбли. от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Темпераментно, страстно фламенко от южна Испания. Сред изпълнителите – „Лос Малагеньос”, Хосе Менесес, популярният китарист Висенте Амиго и..

публикувано на 26.01.21 в 15:25

Вторник, 26 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Дейв Брубек квартет, състоял се на 11 ноември 1966 в Стокхолм, Швеция. от 2.00 до 3.00 часа Изгрев В предаването основна тема ще бъде построяването на заслон Велийца под връх Велийца в Северозападните..

публикувано на 25.01.21 в 10:09

Понеделник, 25 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт от фестивала Летни празници на старинната музика в Прага със заглавие „Моето испанско сърце“. С участието на Анна Райнхолд – мецосопран, Кито Гато – барокова китара и струнен квартет „Възклицание“. В..

публикувано на 24.01.21 в 08:35

Неделя, 24 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Котка върху горещ ламаринен покрив“ от Тенеси Уилямс от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Тодор Кожухаров, Костадин Варичезов,..

публикувано на 23.01.21 в 09:25

Събота, 23 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Фентъзи, митично и мистично. Стилово различни, но смислово близки. • Sully Erna – „Avalon“ 2010 г. • „Blind Guardian“ – „Beyond The Red Mirror“ – 2015 г. • „Era“ – „The Mass“ 2003г. и „Era 2“ 2000 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 22.01.21 в 16:02