Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг

Снимка: SaveSinemorets/ФБ страница

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът на самия скален ръб над морето до Синеморец стигна три етажа. 

Новата сграда спира достъпа до скалите и до морето и сякаш това не е достатъчно, има риск да доведе до още подобни строежи, които не само ще се включат към досегашната пречиствателна станция, която няма как да ги поеме, но и ще издигнат плътна стена, приватизираща една от най-красивите природни местности у нас.

"Става въпрос за изграждане на 8 вили и 1 басейн в 4 имота, за които има зелена светлина от РИОСВ Бургас. В другия имот, за който има само ПУП, говорим за 9 вили и 2 басейна. Тоест предвижда се мащабен план, който не е на разположение на обществото и настъпва към реализиране при пълна непозрачност", алармира Борислав Борисов, еколог и активист от инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне Слънчев бряг“.

"Ние се борим с местните институции, но смятам, че общината тук по-скоро е заложник на мощни хора и интереси в София, каза Николай Найденов, активист и преподавател в УАСГ. Няма как иначе да обясним действията на местната власт, която предприема унищожаване на една от най-красивите местности не само у нас. Няма друго обяснение за подобно самоубийствено безумие.

Освен погазването на законите и на ОУП, чудовищното застрояване би нанесло и други, дългосрочни щети. Това лято в Синеморец имаше рекорден брой туристи, но ако те догодина дойдат и видят стърчащ бетон и ужасно грозни постройки, повече няма да дойдат. Тоест това вреди и на туризма. 

Синеморец няма как повече да се разширява, тъй като граничи с природен парк Странджа, а и не е нужно, няма смисъл да се отчуждават околните земеделски земи, тъй като застрояването в самото село е рехаво и е пълно с пустеещи имоти", коментира като урбанист Найденов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54