Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да дарим стар таблет или компютър за дете в нужда

Снимка: Веселина Киричева

При първото затваряне на училищата през март стотици деца останаха дигитално изолирани, понеже живеят в тежки условия и нямат необходимата техника. Бедността ограничи достъпа на много деца до образование и без помощ отвърн, те щяха да останат изключени.

Две различни инициативи – на център „Амалипе“ и на "Фабрика за идеи" – започнаха кампании за набиране на устройства и даряването им на нуждаещи се деца.

Оказва се, че новото затваряне не е сварило изненадани хората и от двете инициативи, напротив, те не са спирали да работят и да подобряват възможностите повече деца да не остават изолирани от образованието.

Какво постигнаха "Стара техника за ново начало" и "Общество в нужда се познава" – разказват Теодора Крумова, директор на Център "Амалипе" и Янина Танева от "Фабрика за идеи".

Близо 800 устройства за дистанционно обучение – компютри, таблети, лаптопи и други, бяха набрани в рамките на кампанията "Стара техника за ново начало", организирана от Център "Амалипе" и фондация "Заедно в час" при първото затваряне на училищата и последвалата дистанционна форма на обучение. 

"Предоставянето на устройства обаче не е достатъчно, каза Теодора Крумова. Устройството е само средство. Трябва да се подъдржа мотивацията за учене на децата, защото у дома тази мотивация бързо спада. Затова въведохме и обучихме ученици-наставници – деца, които се ползват с доверие и статут сред съучениците си да им помагат. Учителите и образователните медиатори, там, където ги има, са натоварени и не могат да се ангажират и с техническите въпроси. Тази роля поеха учениците наставници – още повече те могат да обяснят технологичните особености на език, разбираем за съучениците им.

Ние образовахме учениците наставници и видяхме голямо желание за работа и енергия, която се прехвърли и върху другите. 

Кампанията е насочена към училищата – осигурените технологични средства се дават на училищата и те вече ги разпределят. След края на дистанционното училище, те ще бъдат върнати.

Важно е и тези, които получават дарението, да видят кой стои отсреща – да видят, че на някого му пука, че е направил усилие – това също повишава мотивацията. Другото хубаво нещо, беше, че  контактът с родителите стана активен. Включително е имало и родители, които са държали часовете да се програмират така, че да могат да присъстват през цялото време. Разбира се, има родители, които нямат нужните технологични умения или детето се гледа от баба и дядо, но като цяло родителите са активни и подкрепят."

Чуйте Теодора Крумова:

"Фабрика за идеи" са разпределили над 400 компютъра от първото затваряне до момента, остават им около 50 устройства, с които да покрият нуждата от устройства за децата от села и малки градове в Северозападна България (области Видин, Враца, Ловеч).

Те си партнират с Видински фонд „Читалища“, за да свързват деца, чиито семейства нямат възможност да им осигурят устройства за онлайн обучение, и хора, които имат излишни такива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54