Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Мария Димитрова и Боян Ангелов

Магичен друг свят

Снимка: стоп-кадър от клипа

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си „Another World“. Един концептуален албум, посветен на народните обичаи.

В света на приказките от едно време...

"Аз имам една много дълбока връзка с фолклора, която през годините беше неосъзната – казва Мария Димитрова – опитах се да привлека и Боян, и така се стекоха нещата, че от една песен, към втора... и стана цял албум."

"В началото известно време се дърпах – казва Боян Ангелов – защото просто не разбирах фолклора до такава степен. Отидохме с Мария на един фестивал..."

"Случи се това, което ние с Боян искаме да се случи с младите хора, да чуят българския фолклор по начин, който е представен най-добре – извън кръчмата, извън съборите, на едно много по-високо одухотворено ниво. Мен най-много ме грабват многогласните обработки на българската народна песен. Нашата работа по албума започна пред около 3 години. От друга страна, за мен беше интересно да разбера какви са българските традиции по създаване на семейство – знаете, че от днешна гледна точка нещата са били много по-строги навремето. Имало е точно определен ред, който се изпълнява – седенките, ресането на момата, люлката на Гергьовден, даването на китката... Решихме в един музикално-приказен вариант да ги представим, като се надяваме най-ценното и най-същественото от тези традиции да излезе наяве." – споделя Мария Димитрова.

Боян Ангелов представя себе си като музикант, продуцент, диджей и радиоводещ в Радио София. Той смята да остане в България и да популяризира българската музика по този начин – чрез един по-модерен поглед на нещата. "Мисля, че нашата музика е абсолютно достойна да се слуша и навън. Всъщност хората навън мислят за българския фолклор като за нещо много привлекателно и екзотично и това е правилната насока, от която трябва да се възползваме и да представим извън България. Идеята на албума е да представим един магичен друг свят и да го опишем музикално и визуално – и чрез текстовете и мелодиите, чрез авторската фолклорна музика."

Мария Димитрова обобщава, че посланието на песента е, че когато нещо е отредено за теб, то ще дойде точно когато му е времето – просто е нужна вяра. "Албумът „Another World“ е абсолютно готов. Довечера от 19 е неговата онлайн премиера – на моята фейсбук страница и на страницата ми в Youtube."

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10