Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой: Мария Димитрова и Боян Ангелов

Магичен друг свят

Снимка: стоп-кадър от клипа

Има щастливци, които превръщат действителността в един магичен свят – свят от мечтите. Пътищата им са изключително интересни. Те искат да променят схващането за застиналост на фолклора и представата на хората, че фолклорът е за възрастни. Мария Димитрова и Боян Ангелов – гости в рубриката Главен герой на "Нашият ден". Те официално представят албума си „Another World“. Един концептуален албум, посветен на народните обичаи.

В света на приказките от едно време...

"Аз имам една много дълбока връзка с фолклора, която през годините беше неосъзната – казва Мария Димитрова – опитах се да привлека и Боян, и така се стекоха нещата, че от една песен, към втора... и стана цял албум."

"В началото известно време се дърпах – казва Боян Ангелов – защото просто не разбирах фолклора до такава степен. Отидохме с Мария на един фестивал..."

"Случи се това, което ние с Боян искаме да се случи с младите хора, да чуят българския фолклор по начин, който е представен най-добре – извън кръчмата, извън съборите, на едно много по-високо одухотворено ниво. Мен най-много ме грабват многогласните обработки на българската народна песен. Нашата работа по албума започна пред около 3 години. От друга страна, за мен беше интересно да разбера какви са българските традиции по създаване на семейство – знаете, че от днешна гледна точка нещата са били много по-строги навремето. Имало е точно определен ред, който се изпълнява – седенките, ресането на момата, люлката на Гергьовден, даването на китката... Решихме в един музикално-приказен вариант да ги представим, като се надяваме най-ценното и най-същественото от тези традиции да излезе наяве." – споделя Мария Димитрова.

Боян Ангелов представя себе си като музикант, продуцент, диджей и радиоводещ в Радио София. Той смята да остане в България и да популяризира българската музика по този начин – чрез един по-модерен поглед на нещата. "Мисля, че нашата музика е абсолютно достойна да се слуша и навън. Всъщност хората навън мислят за българския фолклор като за нещо много привлекателно и екзотично и това е правилната насока, от която трябва да се възползваме и да представим извън България. Идеята на албума е да представим един магичен друг свят и да го опишем музикално и визуално – и чрез текстовете и мелодиите, чрез авторската фолклорна музика."

Мария Димитрова обобщава, че посланието на песента е, че когато нещо е отредено за теб, то ще дойде точно когато му е времето – просто е нужна вяра. "Албумът „Another World“ е абсолютно готов. Довечера от 19 е неговата онлайн премиера – на моята фейсбук страница и на страницата ми в Youtube."

Чуйте повече в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35