Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните финанси по Коледа

Снимка: БГНЕС

Как да се справим с планирането и управлението на личните финанси във времето преди Коледа, а и не само.

В рубриката на "Нашият ден" „Какво ни чака“ Ивана Мурджева дава насоки за личния бюджет и неговото правилно планиране:

"Може би най-ключовите неща, които е важно да знаем, за да можем да живеем добре в този вечно променящ се свят, е, че всичко се гради на информираността, знанието и образованието. 

Какви знания и умения имаме да управляваме личните си финанси

"Не попадаме ли често в бермудския триъгълник кредитиране-планиране-импровизиране в опита "да спасим месеца?" 

Весела Николаева, журналист със съсредотечено внимание към застраховане, финанси и в частност лична икономика, коментира:

Къде бъркаме

"Хората обикновено мислят, когато говорим за лични финанси, че става дума за пестене. Понякога доброто управление наистина става със записване на всеки разход (при излишни разходи, които се налага да намалим). В повечето случаи става дума за по-добро разпределение, и ако можем да намерим начин за по-добро постъпление (да си увеличим приходите). През декември това не е много възможно. Затова през коледните празници в най-добрия случай да не купуваме излишни неща и да помним, че има януари месец... 

Темата за личните финанси не е нещо, което да хванеш днес и за два дни да си направиш списъци и таблици, а означава да имаш вътрешно убеждение, че харчиш за това, което е наистина важно, и разпределяш парите си по най-добрия начин.

Можем да се постараем това, което идва като приход, да разпределим така, че да ни осигурява един сравнително нормален начин на живот. И задължително да имаме някакъв "авариен фонд"! Не е нужно това да е някакъв огромен банков депозит, може да са пари, вложени в различни инвестиционни схеми, може да е просто една животозастраховка, която ни кара да се чувстваме по-спокойни."

Не препоръчвам т.нар. "пари в буркан"!

Чуйте повече подробности в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55