Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 23 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенна лирика на Джони Мичъл, Михаил Белчев, Алън и Мерилин Бергман; продукции и изпълнения на Джо Пицуло, Лиза Милър, Серджо Мендес Джеймс Инграм, Куинси Джонс  и  групите „Блайнд Фейт“, „ФСБ“, и „Бразил Сикстисикс“

от 2.00 до 3.00 часа
Избрано от Аларма

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Инструментални изпълнения на коледни мелодии.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Румен Родопски, Веселена Радева, Янка Желязков, Надежда Хвойнева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как Джу изчезна по Коледа“ от Весела Фламбурари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Цветето Армонда и дъждовното графство“ от Петър Ванчев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Какъв е смисълът на Святата нощ и изгря ли и за кого Витлеемската звезда през 2020 – коментар.
• Журналистика от вчера и днес и как годината на пандемия промени хората и професиите: с журналиста Георги Папакочев за радиото, култовите предавания и житейските избори, и с Ники Станоев от БТА - за работата в информационна агенция и геополитическите послания.
• Главен герой: Хлябът и виното като поява, символ и присъствие на трапезата през хилядолетията – с Желязко Атанасов, представител за България на международния гастрономически проект „Черноморска кухня“.
• Минути на редактора: за коледния пост и храненето в условия на пандемия с проф. д-р Стоян Ханджиев.
• „Докосване в ефира“: събираме семействата на медиците на първа линия в радиоефира между дома и ковид отделението – с д-р Мария Монева и майка ѝ Нели.
• „Фонд за децата на Герои“ събира средства за стипендии на деца на лекари и учители, изгубили битката с Ковид-19.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
Нови български коледни песни на Маргарита Хранова, Катина с група D'arts, Теодора Цончева, група „СИЛУЕТ“ и Вокална Група „Мики Маус“, Do Sho Band, Ема Краун, Савина и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 20 години Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет. Разговор с д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ.
• „Отиване връщане“ – книгата на Силвия Чолева за пътуванията ѝ до Прага след падането на Стената и отварянето на границите. Среща с авторката и литературния критик и журналист Марин Бодаков.
• „Обвивки живот“, роман експеримент на румънската авторка Симона Попеску. Разговор с преводачката на книгата Лора Ненковска.
• „Къде ли да изхвърля това?“ – нова книга-игра от образователната мултимедийна поредица за деца „Туй-Онуй“. Разговор с художничката и аниматор Мая Бочева – Уики, автор и създател на поредицата.
• Културата в Китай по време на вирусната криза. Включване от Пекин на Диана Иванова от Българската редакция на Радио Китай за чужбина.
• In memoriam: Сбогуваме се с вокалиста на група P.I.F. Димо Стоянов (1975 – 2020 г.). Припомняме си разговора с музиканта за спектакъла „Кой прибира сутрин звездите“, пресъздаващ историята на групата през 2019 г. на сцената на театър „Азарян“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Разговор с Маша Илиева по повод 25-годишнината от създаването на нейната балетна школа.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Когато френските кинозвезди запеят“.
Легендарният френски комик Фернандел и неговите музикални изкушения.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Да Бъде Бог!
Премълчаваната история на Вярата с главна буква. Ще узнаем за значението на седемте християнски тайнства, за силата на молитвата, за същността на небесната йерархия, за религията на примера, която не среща всеки ден сред висшия ни клир, а изобщо отсъства сред политическия ни елит. В разговора ще участват две много подходящи за празничната привечер събеседнички: Екатерина Илиева и Зоя Димитрова. Имената им не се срещат по масмедиите, нито се шуми около скромната им, но те са се посветили на мисията да работят за Божието слово и да разнасят светлината на Светия Дух.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Радиоенциклопедия „Театърът зад завесата”: Малко преди представлението да започне.

от 17.00 до 18.00 часа
Музик мания
Напълно в духа на предстоящите светли празници – избора е албума на Йонас Кауфман „Коледа е“. В този албум партньори на певеца са Залцбургските камерни солисти. С новия си албум It's Christmas! Йонас Кауфман повтаря собствените си празнични спомени и радости. Този албум включва 40 любими песни, които отразяват многото аспекти на Коледа, от древни християнски химни до съвременни поп класики – „Елхови лес“, „Свята нощ“, „Все още, все още“, но и „Джингъл белс“ или Нека вали сняг! От всички песни избрах по-непознати, поне за мен. „По-сладките камбанки не бият“. „Елате овчари“ и „Елате дечица“.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
Автентичен фолклор и традиционна музика, посветени на Рождество Христово. Сред изпълнителите – Патрисия Салас с коледни песни от Латинска Америка, група „Паиба“ от Канарските острови, „Серената Гаянеса“ от Венецуела, Джак Уайт в северноамерикански стил, Клас Кийзеветер от Германия, „Голдън Бау“ и Кейт Ръсби с мелодии от Англия, Ноуъл Маклафлин с ирландска песен, формация „Мета“ от Унгария и др.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Съвременна музика, наградена с „Грами“ за 2020 г, ІІ част:
„Поезията на местата“, албум на американската пианистка Надя Шпаченко от пиеси, вдъхновени от произведения на архитектурата, но поставени в контекст, в заобикалящата ги среда и – още по-важно – в контекста на тяхната функция, на тяхното битие. Сред вдъхновителите са постройки на Франк Гери, неолитната конструкция Ши-ан-Бру или Нюгрейндж, една от най-старите запазени постройки в света; къщата на Арън Копланд в щата Ню Йорк; Американският музей на визионерското (аматьорското) изкуство; Националното събрание на Бангладеш от Луи Кан; 17-е Даниловски камбани, които висят в Харвардския университет в Кембридж, Масачузетс, камбани от 13-и век от Даниловския манастир в Москва, основан от сина на Александър Невски, пренесени в Съединените щати през 30-е години, след като американският индустриалец Чарлз Крейн ги купува за да ги спаси от претопяване от съветските власти, на които им трябвала суровина за производство на оръжие.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Ивайло Балабанов

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Развитието на алтернативната културна сцена във Велико Търново през последните 10 години и решаването на по-нататъшната съдба на за запуснатия Клуб на дейците на културата – възстановяване на дейности, нови насоки в развитието, документална дейност, създаване на общност: събеседник – Галин Попов, един от инициаторите на проекта за възраждана на търновския КДК;
• Инициативата за популяризиране на четенето „Книгочанти с тиранти“ по Коледа и в „цивилно време“, събеседник – Антон Велчев

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Концертен вариант на предаването с песни от Коледните албуми  на известни вокални групи и хорови ансамбли от Европа и Америка. Празничната музикална разходка ще започне от Скандинавските страни – Норвегия, Финландия и Швеция с изпълнения на вокалните групи Pust, Club For Five и Svanholm Singers. След тях ще минем през Словения, за да отидем на Балканите с песни от Румъния и България. Ще усетим и коледния дух в Америка – с „Elmer Iseler Singers“ от Канада и вокалистите от Salt Lake City, щата Юта, а накрая ще се върнем в Стария континент с изкуството на певците от Хърватия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35