Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Иванов:

Искам бъдещето на радиотеатъра да не е заключено само в ефирното линейно излъчване

| обновено на 07.01.21 в 17:47
Теодор Иванов
Снимка: Нощен хоризонт

Истории в ефира: Месец на програма “Христо Ботев” в “Нашият ден” – разговор с радиодраматурга Теодор Иванов за онова, което е най-важно да оцелее в душите.

Теодор Иванов е човек, който мисли много, понякога не успява да излезе от мисленето, за да го превърне в действие бързо. Но когато успее, резултатът не е просто някакъв. Може би така се раждат онези наистина добри неща, които после остават в историята на радиото... Свири на барабани тежък метъл... сред софийския ъндърграунд.

"Много ми се ще бъдещето на радиотеатъра да не е заключено само в ефирното FM линейно излъчване. Работим по този въпрос с екип "Драматургични форми" по проект, който се надявам да бъде задвижен в най-скоро време, за демократизиране на съдържанието на драматургичния фонд на радиото – за достъп през интернет, за онлайн платформа, която да може On Demand да предоставя нашата продукция. Смятам, че това е пътят ни напред.

Всяка работа трябва да бъде обмислена не просто от друг ъгъл, а триизмерно, четириизмерно. Обаче през годините – дали е въпрос на опит, или е въпрос на навик – си мисля, че понякога бързата работа става по-добре от твърде обмислената... Може би ранните години са това време за лутане, по-късните са това време за действие. 

Темпорално погледнато, времето ми в радиото изобщо не е малко – повече от 10 години. Само че това е само едната част на времето. Другата част на времето е онази, която е свързана не само с опит, но и със собствено търсене. Онова нещо, което сам искаш ти да бъдеш, представен през нещата, които правиш. И в този смисъл не съм сигурен, че това време е синхронизирано с онова темпорално време. Отговорът за дългото време е различен от отговора за качественото време или поне не съвпада изцяло. Смятам, че имам още много неща да уча.

Адски важно е да можеш да погледнеш отвъд или от друга гледна точка на това, което правиш. Каквато и да е креативна работа помага на всяка друга креативна работа."

Чуйте повече в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23