Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ако те е страх от мечки, не ходи в гората

Снимка: БТА

Как посрещнахме новата година? С локдаун, но по български. Научихме за весели многолюдни, но тайни посрещания на 2021-ва. Видяхме стотици хора да използват хубавото време по празниците, за да се разходят по паркове, градини и улици без маски и без спазване на дистанция. Въпреки забраните на властите за масови събирания „мъжките хора“ развълнуваха реките и бяха надлежно придружени с патриотични репортерски разкази, останали да се реят в пространството, без да бъдат зададени най-важните въпроси към организаторите и местните власти, позволили подобен акт по време на пандемична обстановка.

А появилата се, най-после, ваксина и започналото поетапно ваксиниране наново разбуни духовете и конспиративните теории поникнаха отново като гъби след дъжд. Информациите пък за изграждащата се 5G мрежа в страната, взеха че вкараха в капана на конспирацията няколко града в България.

Сблъсъка с дезинформацията и особено когато тя касае живота и здравето, коментира в „Мрежата“ блогърът Божидар Божанов.

Пандемията от дезинформация

"Винаги е имало слухове, невярващи хора, както и такива, които са податливи на конспирации. В момента обаче мнозинството от хората са бомбардирани и заринати с дезинформация онлайн. Когато десет пъти поред е видян някакъв абсурд, то той се превръща в информационен фон. Пет различни фалшиви новини, повторени пет пъти и мозъкът ще направи връзки, каквито не съществуват."

Това в тъмното мечка ли е или просто храст?

"Факторът, който изостря и злоупотребява с нашите нагласи, са социалните мрежи. Те са средство за разпространение на дезинформация, конспирации, фалшиви новини."

Трябва ли да виним хората за това?

"Хората не са свикнали да отсяват такъв поток на информация и съответно той директно влияе на възприятието им на света."

Разговора с Божидар Божанов и анкетата на Николета Атанасова по темата можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54

„Виждам чрез музика“ – лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.

Проектът „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“ е лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2020 г.  19 незрящи деца и младежи получиха стипендии за 48 часа музикални уроци и над 90 часа индивидуални репетиции.  Боян Симеонов , управител на RockSchool и фондация „Музика за България“, е Главен герой в “Нашият ден“...

обновено на 26.02.21 в 14:27
Гл.ас. д-р Марина Стефанова

Второто национално проучване на състоянието на КСО в България

На 26 февруари излизат резултатите от второто национално проучване на състоянието на корпоративната социална отговорност (КСО) и устойчивост в България 2020. Проучването дава отговори на въпросите – какви са стратегиите и практиките по корпоративна устойчивост и обществена отговорност (КСО) на ТОП300 работодатели в страната и как се променя..

публикувано на 26.02.21 в 13:51
София Владимирова,СЕМ

Проектът за промени в Закона за радиото и телевизията – какво е новото

През тази седмица беше планирано в парламентарната комисия по културата и медиите да бъде обсъден проектът за промени в Закона за радиото и телевизията, внесен от Министерския съвет. Измененията предвиждат нов принцип на финансиране на БНТ и БНР . Предлага се те да получават трансфер от държавния бюджет.  С проекта за промени се отменят..

обновено на 26.02.21 в 12:30