Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Колко е важен свободният живот на учениците

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За това колко е важен свободният живот на учениците или кое е онова, което ги превръща в щастливи човешки същества. Надежда Цекулова, журналист, правозащитник и родител, коментира в "Нашият ден". 

"Аз, освен всичките си професионални амплоа, съм и майка на три деца и не мога да се дистанцирам напълно от това, което те преживяват. Колкото и да се опитвам да спазвам професионалния тон в работата си, в личен план, съвсем естествено, се вълнувам, понякога негативно, от това, което се случва. А това, което се случва, е, че ние, възрастните, си позволихме с много лека ръка да проиграем времето на децата си, поставяйки привидно приемливия аргумент, че най-важното за децата е в крайна сметка да не изгубят близките и родителите си в тази пандемия. Бих нарекла този аргумент емоционално изнудване и бягство от отговорност."

Вярвам, че в огромната си част родителите се стремят към щастието на децата си. Никой родител не се чувства спокоен, когато вижда как детето му страда, руши своя потенциал – и тук говорим за хора, които не са заплашени от това да загубят покрива над главата си и децата им не са заплашени от отпадане от образователната система. Говорим за хора, които са загубили емоционалната стабилност на децата си и се страхуват за тяхното психично здраве."

Чуйте повече в звуковия файл.

Има ли значение свободното време за ученика? Ето и мнението по темата на варненския ученик Даниел Луканов. 

"Винаги много съм ценял свободното време. Свободното време понякога е по-важно от това кога и колко учиш. Мисля, че почивката е това, което презарежда човека. Един японски лекар казва, че не се презареждаме със съня или с храната, а с добрите емоции, с почивката. С годините започнах да вярвам в това и да го следвам, за да имам сила да се боря с това, което ме затруднява и да постигам целите си. Нещата, които практикуваме в свободното си време, дейностите, с които се занимаваме по собствен избор, често могат да се окажат тези, които искаме да практикуваме."

Чуйте повече в звуковия файл. 

Какво може да ни каже за образованието днес Джон Милтън. Разговор на Ивана Мурджева с доц. Мартин Осиковски, автор на най-новия превод на „За образованието“, както и гледната точка на редактора Стефани Ангелова, можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15

Адвокатите настояват за увеличаване на нормативно признатите разходи

Софийските адвокати поискаха увеличаване на нормативно признатите разходи за всички български адвокати от 25% на 40%. Крайният срок парламентът и правителството да им отговорят е 22 януари. Ако в този срок не бъдат предприети конкретни мерки, адвокатите ще преминат към ефективни протестни действия.  Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската..

публикувано на 22.01.21 в 12:15
Георги Киряков

Промяната на изборните правила през други закони е удар върху легитимността на изборите

Проучването на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи и посланията от брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които имат изгледи да са в Народното събрание, като за две от тях кампанията ще е решаваща. Това показват данни от независимо представително за пълнолетното население..

обновено на 22.01.21 в 11:35

Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание

По време на пандемия фитнес залите са затворени и много хора тренират навън. Спортът по време на пандемия – полезно или опасно занимание е? Какви са задължителните неща, които трябва да се знаят за тренировка навън през зимата? Какви са ползите? За какво трябва да се внимава? Как трябва да бъдем облечени? Тренировките през зимата изискват повече..

публикувано на 22.01.21 в 10:55

Демографската катастрофа е резултат от трудовото и социалното законодателство

През 1905 г. на 22 януари е приет Законът за защита на женския и детския труд и по този начин се поставя началото на трудовото законодателство в България.   В действителност през 19 в. у нас не е имало никакво трудово законодателство, не са приемани закони, свързани със заплатите на работниците, продължителността на работния ден или почивката им – в..

публикувано на 22.01.21 в 09:45