Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко е важен свободният живот на учениците

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За това колко е важен свободният живот на учениците или кое е онова, което ги превръща в щастливи човешки същества. Надежда Цекулова, журналист, правозащитник и родител, коментира в "Нашият ден". 

"Аз, освен всичките си професионални амплоа, съм и майка на три деца и не мога да се дистанцирам напълно от това, което те преживяват. Колкото и да се опитвам да спазвам професионалния тон в работата си, в личен план, съвсем естествено, се вълнувам, понякога негативно, от това, което се случва. А това, което се случва, е, че ние, възрастните, си позволихме с много лека ръка да проиграем времето на децата си, поставяйки привидно приемливия аргумент, че най-важното за децата е в крайна сметка да не изгубят близките и родителите си в тази пандемия. Бих нарекла този аргумент емоционално изнудване и бягство от отговорност."

Вярвам, че в огромната си част родителите се стремят към щастието на децата си. Никой родител не се чувства спокоен, когато вижда как детето му страда, руши своя потенциал – и тук говорим за хора, които не са заплашени от това да загубят покрива над главата си и децата им не са заплашени от отпадане от образователната система. Говорим за хора, които са загубили емоционалната стабилност на децата си и се страхуват за тяхното психично здраве."

Чуйте повече в звуковия файл.

Има ли значение свободното време за ученика? Ето и мнението по темата на варненския ученик Даниел Луканов. 

"Винаги много съм ценял свободното време. Свободното време понякога е по-важно от това кога и колко учиш. Мисля, че почивката е това, което презарежда човека. Един японски лекар казва, че не се презареждаме със съня или с храната, а с добрите емоции, с почивката. С годините започнах да вярвам в това и да го следвам, за да имам сила да се боря с това, което ме затруднява и да постигам целите си. Нещата, които практикуваме в свободното си време, дейностите, с които се занимаваме по собствен избор, често могат да се окажат тези, които искаме да практикуваме."

Чуйте повече в звуковия файл. 

Какво може да ни каже за образованието днес Джон Милтън. Разговор на Ивана Мурджева с доц. Мартин Осиковски, автор на най-новия превод на „За образованието“, както и гледната точка на редактора Стефани Ангелова, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54