Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 14 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Музиката, която обичам
Концертният албум „Eric Clapton & Wynton Marsalis Play the Blues: Live from Jazz at Lincoln Center“.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Зелени истории: За Беласица – за планината, но и за най-новия природен парк, създаден у нас през последните години. Разговор с Мартина Колева, експерт в Българска фондация Биоразнообразие, която ще ни каже кои са новите велосипедни и пешеходни маршрути на Беласица, какви са възможностите за културен и дори кулинарен туризъм, но и защо не трябва да пренебрегваме тази планина.
• Маршрути: Как се живее на село? Връщат ли се хората от градовете към селата? Какви са забавленията на село? Как протича животът там? Репортаж от село Стрелец,  разположено на 20 км от Стара Загора.
• Пътуване с деца: Една история от Родопите – напук на демографските статистики, който показват, че все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват, ще ви заведем в село Проглед в Родопите.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразие от салса, латиноджаз и уърлд от Колумбия. Сред участниците – тромпетистката Майте Хонтеле, Марта Гомес, „Еренсия де Тимбики“, проект „Рио Мира“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Цонка Димитрова, Илия Луков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Стоян Мюнхаузенов“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Детски радиотеатър: „Черната снежинка“ от Любомир Пеевски – 4 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: в деня на ромската Нова година – Валери Леков за възстановяването на разрушени мостове и за правилните и погрешните начини за спасяване на давещите се.
Има ли хора, които целенасочено биха „провалили“ живота си със себелишаване от образование, прилично жилище и други облаги на съвременността. Разговор със социолога Дора Петкова за това как мислим за ромското малцинство.
• Какво ни чака
• Истории в ефира: Месец на програма „Христо Ботев“ в „Нашият ден“ – кой е въпросът, който ще чуете в цяла България, ако споделите, че работите в програмата. Среща със собственичката на забележителни истории Тоня Капсъзова.
• Редакторът Светла Тодорова с гледна точка към случващото се в общия ни ден - как метрото променя културата ни на пътуване.
• Икономика на младостта – в какво да инвестираме в ранните си професионални години: в работата като път като по-добро бъдеще, в развитието на личността си, в свободата и щастието, или във всичко това, ако изобщо е възможно? Какви са възможностите на младите хора да участват активно в икономическата дейност и с различните сектори на трудовия пазар? Разговор с икономистите Даниел Парушев (председател на Националното представителство на студентските съвети) и проф. Искра Белева (Институт за икономически изследвания, БАН).
• Сигурни всеки ден: възможна ли е сигурност в ранния професионален живот.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
The Michael In Jazz
Албум в почит към Краля на попа – Майкъл Джексън.
Изпълнява триото: Джон Ди Мартино (пиано), Борис Козлов (контрабас) и Алвин Аткинсън (барабани).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Георги Борисов представя Велимир Хлебников, „Творения“
• Зорница Христова за книгата си „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“
• ДТ „К. Величков“ - Пазарджик гостува в София със спектакъла „Дон Кихот“ - разговор с актьора Иван Бърнев
• Януари е месец на поезията в Израел. Как протичат събитията в условия на пандемия – интервю на Феня и Искра Декало
• Институт за съвременно изкуство - София представя: Мич Брезунек – „Как да станеш най-добрия художник на света“. Куратори: Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Помогни му да се засмее!“ – в. „Стършел“ на 75 години с кампания сред домовете за стари хора, читалища и библиотеки.
Събеседник: Михаил Вешим, главен редактор на в. „Стършел“

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Фолклор и композиторско творчество“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• В историята има редица примери за блестящи открития, които са се разминали с времето си. Проектът OXYMET е точното откритие за точния момент – той е разработка за екологична батерия магнезий-въздух - възможно най-екологично чистата електрохимична система. Тя използва за производство на електроенергия  безопасния за околната среда метал магнезий, кислород от въздуха и морска вода.
За проекта ще разкаже един от двигателите му - д-р Илиян Попов.
• Имат ли мобилните ни телефони таен запас батерия, който можем да използваме след въвеждане на код и други непроверени съвети – разглежда Ангел Минков в рубриката „Бинарен буквар“.
• Как стремежът към самоусъвършенстване може да доведе до чувство за духовно превъзходство - разказва д-р Ирина Лазарова, председател на Българската Асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия.
• Зелени минути: разговор с Данита Заричинова от сдружение „За Земята“ за петицията „Свободни от пластмаса“, която призовава за спешно справяне с еднократните пластмасови изделия.
Колко време е нужно на пластмасата да се разгради и какво става след това – разяснява проф. Петър Петров, директор на Института по полимери към БАН.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пещерите в България
Тема 2: Пещери: „Божият мост” и „Леденика”

от 17.00 до 18.00 часа
Музикални легенди
Станислав Монюшко

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на карловската певица Мария Колева и цигуларя и ръководител на оркестър „Орфей“ – Георги Янев по повод 60-ите им годишнини.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Запис от първия концерт на СФ за тази година на 7.01 със солист Георги Черкин и Диригент Константин Илиевски – в програмата Бетовен – концерт за пиано №5 и Лунната соната в транскрипция за пиано и оркестър на самия Черкин
• Сава Димитров за лауреатите на проведения в края на миналата година конкурс „проф. Сава Димитров“
• Борислава Танева за състоялите се конкурси през изминалата година и техните лауреати.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дневникът на Ане Франк“ от Ане Франк – 6 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Надежда Цекулова разказва с примери как най-новата кампания на Българския хелзинкски комитет „Подкрепи ПРАВАта си!“ ще подпомага дейности в подкрепа на хора, лишени от достъп до здравеопазване, деца и възрастни в институции, жени, пострадали от насилие, жертви на полицейски произвол и други уязвими хора.
• Пенка Спасова, председател на УС на сдружение „Учебна работилница Европа“ ще разкаже за два техни проекта свързани с процеса на учене през целия живот чрез създаване на среда за възпитание, образование и култура.
- Проекта „Дигитална Етика“ с целеви групи деца и млади хора (включително бежанци и младежи в неравностойно положение), който има две цели: да разработи образователни теми на дигиталната етика с набор от правила, написани на подходящ за младежите език, и втора цел: популяризирането на игра със специални карти, които  подпомагат анализаторските умения на подрастващите
- В момента сдружение „Учебна работилница Европа“ работи и по международния проект „Еврородители 2020“, който провежда проучване с родители на деца и младежи до 18 години по въпроси като: комуникация в семейството, боравене с пари, медийно образование, балансиране на семейния живот с работата, и други. Можете да се включите в проучването до 20 януари.
• А сега внимавайте: И. Кицов със спомен за китариста Alexi Laiho – основателят на Children of Bodom почина в края 2020 на 41 г.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Юбилейна продукция на инструменталния квартет „Йелоуджакетс“, осъществена заедно с „Ве Де Ер биг бенд – Кьолн“ (2020 г.)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10