Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За ромите новогодишно

Тази нощ нашите сънародници от ромски произход посрещнаха Банго Васил или Василица, както наричат още своята Нова година. Много легенди се разказват за куция старец, който с помощта на гъски спасил от бедствие ромите. Но каквито и легенди да се разказват, каквито и обреди да се изпълняват, модерното време си казва думата и традициите при ромите също не са това, което са били някога. Ето какво разказват за празника ромите от махалата в Кюстендил.

Глад, студ, глупост, но и песни… така ромите описват празника в махалата на Кюстендил. А Валери Леков се отбива и в къщата на Лиляна Стефанова, в която заедно със Сашо Йорданов си припомнят Василица от своето детство и от младостта си.

За традициите на Василица ни разказва и д-р Лили Ковачева. Тя е писателка, преводачка и редактор. Една от най-популярните ѝ книги е „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България“… Има и други книги, но точно днес тя ще представи новата си книга „Фамилия Ковачеви от Кюстендил“.

„Ние, ромите, продължаваме да празнуваме Новата година по стар стил. Има няколко легенди за този празник как Св. Василий спасява ромите, като използва патиците. Затова на празничната трапеза трябва задължително да има пернато. А при приготвянето на сърмите се пее специална обредна песен, с която се нарича за всеки по отделно за здраве“, разказва д-р Ковачева. Тези песни и легенди са намерили място и в новата ѝ книга.

В празничните дни обаче не на всеки е весело. А няма и как да бъде, ако коварната пандемия е отнела живота на обичан човек. Тъжно посреща Василица и актрисата Наталия Цекова, станала популярна с авторския спектакъл Цигански колела. „Този вирус, тази коварна болест променя живота ни и нещата, с които сме свикнали. Но иначе празникът Банго Васил е много тачен и ще го отбележим с минималното, което можем да направим. Не спрях да работя, заедно със Здрава Каменова направихме и предстои премиера на „Назови ме с моето име“ – пиеса, свързана с възродителния процес“, разказва тя за работата си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23