Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Ключът за изборите у нас е в нямото удобно мнозинство

Има място за нови лидери и за нови политики

Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

Избори и избиратели в деня, определен за полагане на клетва на поредния президент на САЩ, или как „новото нормално“ в световната избирателна система води до различни поведенчески модели и променя смисъла. За психологията на избирателите по света и у нас говори в "Нашият ден" д-р Пламен Димитров, психолог:

"Днес светът гледа със заострено внимание какво ще се случи във Вашингтон и каква промяна ще последва от това. Светът в момента има нужда от ново начало, от лидери за новото начало. Ключова част от изборния процес са активацията и компетентното участие на хората. Ние от дълго време имаме едно нямо удобно мнозинство, което не гласува. И тук е ключът всъщност и за предстоящите избори в България

Ние правим изследване след изборите, за да можем да наблюдаваме реалното поведение, а не просто нагласите. Очакваме активиране на големи групи хора – да участват в изборния процес, въпреки тревогите около Covid. Все още имаме една твърде голяма група от т.нар. "пасивни избиратели", които предпочитат да не участват, за да избегнат трудностите, напрежението да правят избори, да изразят позиция. Може би това е и най-важната група, към която е нужно да се насочи вниманието както на самите кандидати, така и на всички тези, които искаме да имаме реално демократично участие и да се чуе волята на електората

Ние много добре знаем, че между екзистенциалната ситуация (начина, по който хората живеят), тяхното емоционално, личностно преживяване за благополучие или неблагополучие и чувството им за автентичност – за това, че могат да изразят себе си, чувствата, потребностите си, идеите си – има много голяма връзка. Т.е. гласуването много често изразява една дълбинна картина и профилите на негласуващите в никакъв случай не са едномерни. От последните избори ние знаем, че около 30% от негласуващите българи имат точно такава позиция на агресивна защита, опит да критикуват всичко, без обаче да открият, да припознаят себе си в платформи и политики, които в момента се предлагат. И тези хора са изключително гневна част от нашето нямо мнозинство."

Пламен Димитров даде подробности за представителната извадка от март 2020 насам за мнението на икономически активни българи, които не са загубили работата си, нито пък са им спаднали съществено доходите – онези, които се очаква да са най-активни, компетентни и заинтересовани да участват активно в изборите, българи между 25 и 65 години. "Имаме 2570 доброволни участия в едно наше изследване, проследяващо за ефектите върху социалното и емоционалното, разбира се, въздействие на коронавируса върху българите и начините, по които те се справят. Това изследване е подкрепено от наши международни партньори и дава следния резултат: Само около 34% от нашите респонденти имат стабилна жизнена ориентация със съзидателен, конструктивен, продуктивен, ефективен начин на живот и стратегии за справяне с тези неблагоприятни ефекти на пандемичната криза. Това са хората, които дават модела на конструктивно справяне с кризата. Тези хора дават най-добрия модел на бъдещия нов активиран избирател, който търси ново лидерство, нови фигури, политики, които са ориентирани, от една страна, към грижа за здравето, сигурността и устойчивостта, от друга страна – имат желание да направят промени, трансформация."

Д-р Димитров обобщи, че предстои да се гради отново авторитетът на институциите, защото той беше сериозно накърнен не само през последните месеци, а и през последните десетилетия. "Има място за нови лидери, за нови политики, които да дадат ново начало. От една страна, издръжливост и способност да се справяме с трудни обстоятелства в живота, от друга страна, грижа за човека и издигане на приоритетността на важни фактори като благополучието на хората, а не само корпоративните интереси и печалбите."

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47