Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на родилната помощ в България

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в първата минута на 1 януари 2021 г.

Йорданка Стефанова, старша акушерка на Родилно отделение при СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна", е гост в "Нашият ден", за да разкаже за родилната помощ в България.

"На 20 март стават 32 години, откакто работя в това лечебно заведение. Упражнявам от първия ден досега професията си с огромно желание и трепет. Все още има желание да се упражнява тази професия – през изминалата година доста нови акушерки започнаха работа при нас, имат желание и се справят добре. Уча ги на тънкостите в професията – все пак това е един занаят – всеки занаят с гледане и с опит "се краде".

Всеки ден минава различно, работата си върви, повече работа имаме от предходната година – живи и здрави бебета. Това е най-радостното."

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., лекар АГ, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" ЕООД, разказа в "Нашият ден":
"През 2020 г. родените деца при нас са 2099 г. Има леко увеличение в сравнение с 2019 г. 2020 г. беше белязана с Covid-19. При нас още от март месец, от първия пандемичен връх, е създадена стройна организация, създадено е отделение, в което се обслужват родилки и други пациентки със спешна акушеро-гинекологична патология с придружаваща Cоvid инфекция. Като цикълът е затворен – операционна, предродилна зала, родилна зала. Вече има около 10-тина родилки, родили успешно при нас с придружаваща Cоvid патология. Всичко е наред при тях и децата също са добре. 
Готови сме за отваряне отново на плановия прием. В последните дни здравният министър разреши плановия прием – това е за плановите гинекологични операции. Това е една добра инициатива. Защото част от нашите операции, въпреки че са планови, понякога са с отложена спешност. 
Бабинден е голям празник в българския обреден каледар. Той идва още от езическите праславянски времена и преминава през всичките епохи на съществуване на българската народност като почит към жената, която помага за идването на новия живот. В България той се празнува от 1951 г., когато е обявен официално за Ден на родилната помощ и празник на гинеколози и акушерки. В настоящите трудни времена този празник добива ново звучене, защото носи оптимизъм, утвърждава вярата в живота, който пребъдва и тържествува въпреки някои трудни обстоятелства."
Проф. Ковачев поздрави своите колеги и им пожела здрави и сили да отстояват професията, да изпитват удовлетворение от усилията си и радостта от щастливите усмивки на майките, които поемат в ръце своите рожби. "За нас, акушер-гинеколозите, най-голямата награда е да видим щастливите майчини очи и да чуем детския звънлив плач."

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?..

публикувано на 05.03.21 в 13:15

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието. “Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив. “Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е..

публикувано на 05.03.21 в 12:41
Проф. д-р Адриана Благоева

Проф. Адриана Благоева: Музиката винаги е била част от моя живот

На 5 март е родена проф. Адриана Благоева, диригент на “Хор на софийските момчета“. Адриана Благоева е Главен герой в “Нашият ден“. “Рожденият ден е най-специалният ден, предполагам не само за мен. И е един ден, който винаги е свързан с това какво съм постигнала до момента и какво бих могла да постигна в бъдеще. Пожелавам си нови..

публикувано на 05.03.21 в 12:02
Виктор Орбан

Христо Анастасов: ФИДЕС на Орбан напусна ЕНП – какво следва

Какво следва, след като партията на Орбан се оттегли от Европейската народна партия (ЕНП). Унгарският премиер Виктор Орбан призова вчера за ново дясно обединение в Европа, след като неговата националистическа партия ФИДЕС напусна най-голямата група в Европейския парламент. Политологът Христо Анастасов коментира темата в “Нашият..

публикувано на 05.03.21 в 10:45
Лаура Кьовеши

Защо Лаура Кьовеши одобри само трима кандидати за делегирани прокурори от България

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори , съобщават за БНР от пресцентъра на институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши. Оттам уточняват, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, и допълват, че въпросът за тяхното назначаване се..

обновено на 05.03.21 в 09:47