Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на родилната помощ в България

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в първата минута на 1 януари 2021 г.

Йорданка Стефанова, старша акушерка на Родилно отделение при СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна", е гост в "Нашият ден", за да разкаже за родилната помощ в България.

"На 20 март стават 32 години, откакто работя в това лечебно заведение. Упражнявам от първия ден досега професията си с огромно желание и трепет. Все още има желание да се упражнява тази професия – през изминалата година доста нови акушерки започнаха работа при нас, имат желание и се справят добре. Уча ги на тънкостите в професията – все пак това е един занаят – всеки занаят с гледане и с опит "се краде".

Всеки ден минава различно, работата си върви, повече работа имаме от предходната година – живи и здрави бебета. Това е най-радостното."

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., лекар АГ, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" ЕООД, разказа в "Нашият ден":
"През 2020 г. родените деца при нас са 2099 г. Има леко увеличение в сравнение с 2019 г. 2020 г. беше белязана с Covid-19. При нас още от март месец, от първия пандемичен връх, е създадена стройна организация, създадено е отделение, в което се обслужват родилки и други пациентки със спешна акушеро-гинекологична патология с придружаваща Cоvid инфекция. Като цикълът е затворен – операционна, предродилна зала, родилна зала. Вече има около 10-тина родилки, родили успешно при нас с придружаваща Cоvid патология. Всичко е наред при тях и децата също са добре. 
Готови сме за отваряне отново на плановия прием. В последните дни здравният министър разреши плановия прием – това е за плановите гинекологични операции. Това е една добра инициатива. Защото част от нашите операции, въпреки че са планови, понякога са с отложена спешност. 
Бабинден е голям празник в българския обреден каледар. Той идва още от езическите праславянски времена и преминава през всичките епохи на съществуване на българската народност като почит към жената, която помага за идването на новия живот. В България той се празнува от 1951 г., когато е обявен официално за Ден на родилната помощ и празник на гинеколози и акушерки. В настоящите трудни времена този празник добива ново звучене, защото носи оптимизъм, утвърждава вярата в живота, който пребъдва и тържествува въпреки някои трудни обстоятелства."
Проф. Ковачев поздрави своите колеги и им пожела здрави и сили да отстояват професията, да изпитват удовлетворение от усилията си и радостта от щастливите усмивки на майките, които поемат в ръце своите рожби. "За нас, акушер-гинеколозите, най-голямата награда е да видим щастливите майчини очи и да чуем детския звънлив плач."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53