Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За щедрото, животворящо и храбро мъжко

Снимка: Pixabay

Кога, ако не на Петльовден ще се пресрамим да поговорим за радостта и гордостта на „мъжката“ майка, за мъжкия баща няма нужда и да споменаваме. Колкото и да сме съвременно мислещи и действащи граждани и гражданки, ние продължаваме да използваме същите думи, изрази, че дори и пословици, в които е запечатано изначалното възхищение, граничещо със страхопочитание, от мъжката сила, храброст, твърдост и решителност. Дори и да са плод на идеала за поведение, качества и роли на мъжа в традиционното патриархално общество, пословиците и поговорките дават представа за високата ценност на мъжкото начало. Макар и силно объркани от крайния феминизъм и криворазбраната политическа коректност, съвременниците ни продължават да се възхищават на своите супергерои така, както прадядовците им са се мерели с чутовния юнак Крали Марко. За „изконно“ присъщите мъжки добродетели и идеали разговаряме с проф. Мария Китанова от Института за български език и с Мариянка Борисова, гл.ас. в Института за етнология и фолклористика на БАН.

По следите на думите: за произхода и първоначалните значения на думите, с които в индоевропейските езици се назовава човешкото същество от мъжки пол – с доц. Христина Дейкова.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
LOFAR-BG ще е първата станция в Югоизточна Европа

Камен Козарев за радиовълните и космическия патрул

Физиката и астрономията са сред най-трудните за преподаване дисциплини в училище. Мнозина се разколебават бързо и ги приемат за мъчителни и тежки. А има начин да се представят атрактивно и любопитно и дори да се „съпреживеят“. Такава идеята зад първата мобилна видеоигра „Космически патрул“/Space Patrol, за учене чрез преживяване и развитие на критично..

публикувано на 10.04.21 в 08:05

#саватачете или любовта ражда любов

Как децата ни да заобичат четенето, книгите, знанието е огромна грижа на родителите и учителите. Никой не може да се похвали, че е открил универсална и безотказна рецепта, а навярно и няма такава. Има обаче път, който със сигурност води в добрата посока, стига ние, възрастните, да поемем по него без хитруване и високомерие. Ясен знак, че сме го..

публикувано на 09.04.21 в 14:23

До Луната и отвъд в Нощта на Юри

Свързваме 12 април с повратни моменти в историята на изследването на Космоса. През 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, летял в Космоса, а 20 години по-късно през 1981 НАСА неслучайно избира датата 12 април за изстрелването на първата си совалка „Колумбия“. През 2001 група ентусиасти отбелязват 40-ата годишнина от изстрелването на „Восток“ с..

публикувано на 08.04.21 в 17:02

Не подценявайте шута: Смехотворец, волнодумец, паразит, юродив

Виждали сме го в картини, илюстрации, театрални представления, настолни игри, карти. Интернет също изобилства от изображения и истории на прочути кралски шутове… Всичко е ясно, толкова ясно, че започваш да се питаш откъде всъщност знаем какво е шут, каква е била позицията му, кои са били хората, изпълнявали тази роля, съществували ли са..

публикувано на 08.04.21 в 10:16
Френска жена е наказана с публично бръснене на главата, 1944 г.

Мразенето е като войната и мира – няма край

В Деня на световното здраве гостите в предаването припомнят, че д-р Йозеф Менгеле също е бил доктор. Правел си експерименти с деца на „ундерменши“, които „така и така ще умрат“... Не бил садист, давал шоколадчета, после много от децата не издържали експериментите. Менгеле издържал – имал дълъг живот в Южна Америка. Но и след Втората световна война..

публикувано на 07.04.21 в 18:15