Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скоростта на естествената реч

Снимка: Pixabay

Двама души говорят еднакво бързо, но на единия не му разбираме и думичка, а другия разбираме напълно – защо? Струва ли ни се, че италианците и французите говорят по-бързо от англичаните или наистина е така? Как се измерва скоростта на речта и с какво трябва да се съобразяваме, когато говорим, ако искаме казаното да бъде чуто и осмислено. Разговор с доц. Елена Андонова, психолингвист, проф. Димитър Попов от Шуменския университет, доц. Георги Жечев и доц. Снежина Димитрова от Софийския университет.





 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOS Детски селища България с проект в „Global Giving“

От 10 години насам 2000 деца всяка година биват изоставяни в институции. Тази тенденция се засилва и става още по-тревожна на фона на Covid пандемията и кризата, в която изпада дребният семеен бизнес. Оказа се, че средствата, отпуснати от държавата, са крайно недостатъчни, макар и да са оптималното, което тя може да си позволи.  В помощ на семействата..

публикувано на 13.04.21 в 17:03

Отворена наука и споделено знание – как се справя България

Какво е отворена наука и споделеното знание? В определението за “отворена наука“ се казва, че е обобщаващо понятие за движението, което цели научните достижения и резултати да бъдат достъпни за всички любознателни хора и професионалисти.  Обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на..

публикувано на 13.04.21 в 15:30

Еврика! Успешни българи: Виктор Гичев

За себе си Виктор Гичев казва, че обича да върши работата на 100%, а когато се налага – и на повече. Известен е с любовта и успехите си в ски спорта, но заедно с това е и един от най-новите и успешни млади фермери – животновъди. Заедно с брат си Светозар построяват ферма в планинското село Боерица, община Ихтиман, която приема първите животни през..

публикувано на 12.04.21 в 17:05
доц. д-р Камен Козарев

От обсерваторията в Хасково до Кеймбридж – пътят на един български астрофизик

Доц. д-р Камен Козарев е български астрофизик. Той получава бакалавърска степен по астрофизика през 2005 г. от университета Уилямс Колидж в Масачузетс, САЩ. Получава магистърска степен през 2009 г. и докторантска през 2013 г. по астрономия от Бостънския университет в Бостън, Масачузетс, САЩ. Специализира 6 години в Центъра по астрофизика..

публикувано на 12.04.21 в 12:13
Храни на борда на космическата совалка, сервирани на поднос

Космическо меню – технология и съдържание

Освен с двамата си космонавти – Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса и с разработката на космически храни. Ние сме третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да ги произвежда. С какво са по-различни те от храните, които ядем? Все още ли..

публикувано на 12.04.21 в 11:30