Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството – саботаж срещу тираните

"Епосът на утринните звезди" е роман за човека на фона на абсурда. Книгата на албанския автор Руди Еребара спечели Наградата за литература на ЕС през 2017 г. Еребара е поет, романист, преводач и журналист. "Епосът на утринните звезди" кореспондира с популярната фраза "Най-тъмно е преди разсъмване". До голяма степен този роман е художествена литература и документалистика, защото Руди Еребара не пропуска своите авторски коментари на страниците на романа. 

“Романът е написан по истинската история на албанския художник Едисън Герго, който е преследван от комунистическия режим, най-вече заради произхода си. Разбира се, художествената измислица присъства, но тази история е съвсем реално случила се в албанското общество. 

Това е от книгите, които ти е приятно да превеждаш, много лек елегантен стил. Един истински роман, увлекателен, интересен с диалог, със случка, с история“ – казва преводачът доц. Екатерина Търпоманова в “Артефир“.

Фабула

На 16 октомври 1978 г. албанският народ празнува рождения ден на комунистическия диктатор Енвер Ходжа, чиято личност е издигната в култ. Но празникът е помрачен от неочаквана беда – проливния дъжд, който измива червената боя, символа на пролятата партизанска кръв, от лозунгите, плакатите и портретите, окачени из цяла Тирана в чест на ръководителя на страната.

Органите на властта виждат в това целенасочен саботаж, организиран от вражеска група сред художниците. Някой трябва да бъде наказан за поруганата чест на вожда! На прицел се озовава Сюлейман, чийто род е бил богат, преди да им бъде иззето имуществото, и който е имал нещастието да се забърка с дъщерята на виден комунист, с която впоследствие се е разделил заради нейната изневяра.

Въпреки че той е просто помощник в предприятието, което изработва лозунгите и портретите, клетникът усеща, че в очите на вездесъщата партия той винаги ще бъде враг по рождение, независимо дали наистина се е провинил в нещо, или е невинен. Защото по време на диктатура истинската човечност не може да вирее – тя е обуздана с намордник, окована е с вериги в някаква дълбока пропаст, от която само от време на време успява да издаде сърцераздирателен вик.

Албанският социализъм

“Албанският модел на социализма е бил доста по-тежък от това, което ние познаваме. Албанците преживяват няколко сближавания и раздели с държави покровители. Първоначално едно сближаване с Югославия, след това рязко скъсване на отношенията. Преминават в орбитата на СССР с много близки отношения, след което пак решават, че СССР се е отклонил от правия път в комунизма и преминават в орбитата на Китай. Историята в романа е по времето, в което Албания прекъсва отношенията си с Китай и изпада в пълна изолация, дори от социалистическия блок.“

“Самият Енвер Ходжа изпада в една параноя, че е преследван, и се замисля неговото отстраняване. Поради което става доста подозрителен и към обкръжението си, и към всички хора в Албания. Следват репресии на случайни хора. От 70-те години нататък положението в страната става много тежко. Изолацията има и икономически последици, които се отразяват сериозно на живота на населението.“

Повече можете да чуете от звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10