Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът “Clash!” – среща на класическия и съвременния танц

Как пандемията от Covid-19 променя световната сцена

| обновено на 17.02.21 в 15:26
Снимка: http://clashproject.eu/festival/

Премиерният спектакъл “Fractus” на "Дерида денс център" с хореограф Живко Желязков, визуален артист Владислав Илиев и автор на музиката Иван Шопов, е част от международния проект “Clash!”, който среща съвременния танц и класическия балет. Тази среща създава платформа за нови форми в танцовото изкуство. В продължение на две години компании от Италия, Португалия, Полша, Чехия и България работят съвместно по реализацията на спектакли. Водещ партньор е Балетът на Рим, а от българска страна е Derida Dance Center.

“Clash!” акцентира върху процеса на преминаване от "живото" към "дигиталното" създаване и представяне на танцовото изкуство.

На 17 февруари от 17.00 часа е финалната среща, с която се отбелязва краят, завършекът на „CLASH!“. 

Атанас Маев, ръководител на проекта, и хореографът Живко Желязков разказват в “Артефир“ за инициативата.

“Проектът стартира през 2018 г. в Рим, където партньори от Португалия, Чехия, България, Полша, Италия, се събрахме и искахме да обединим усилия в обмяна на опит как прогресът на една 60-годишна организация, като балета на Рим, може да срещне новите идеи на млада организация като Derida, която е на малко повече от 10 години“, каза Атанас Маев в “Артефир“.

Фокус в дискусията

“Много ценно е, че всички, които желаят да се включат, ще могат да чуят директно мнение на нашите партньори. Срещата ще бъде на английски език, онлайн, вход свободен. Тя ще бъде много интересна както и за зрители, които са непрофесионалисти и публика, така и за професионалисти, защото партньорите ще споделят не само за крайния продукт, който е под формата на представление, но за самите инструменти, които се развиха в рамките на толкова мащабен европейски проект и какво оставяме като инвестиция от нашето партньорство.

Преди Covid, по време на Covid и бъдеще е отправната точка, която ще споделим.“

Пандемията

“Това, което мога да кажа с една дума, е – провокация, огромна провокация. Опитвам се да гледам на цялата тази ситуация и условия, в които работим. За мен най-важното е какво ние можем да адаптираме“, казва хореографът Живко Желязков.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Заради пандемията от Covid-19 проектът стартира с регулярни международни срещи, но се реализира онлайн, а премиерните спектакли се показват пред публика само в страните, където епидемиологичната обстановка го позволява. Проектът се занимава както с проблемите, които Covid-19 създаде пред артисти, хореографи, танцьори от цял свят, така и с основната си тема за тренинг, мениджмънт, комуникация и нови публики в различните форми на съвременния танц.

“Clash!” завършва с финална конференция "Проектът CLASH!: заключения и отправни точки" на 17-и февруари от 17 ч., която ще бъда достъпна на /http://www.clashproject.eu/ и @clashprojecteu с участието на шестте организации партньори в проекта: Balletto di Roma (IT), Sapienza University (IT), Derida Dance Center/ Art Link Foundation (BG), Polish Dance Theatre (PL), 420PEOPLE (CZ), Companhia de Dança de Almada (PT).

Конференцията прави "виртуалната среща" между различни страни и европейски партньори отново възможна.

Проектът “Clash! Когато класическият и съвременният танц се сблъскат и образуват нови форми” е съфинансиран от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз: Grant Agreement n° 2018 - 2032 /001 - 001, а за българското участие от Програма “Култура” на Столична община и Национален фонд “Култура”.

Снимки: "Дерида денс център"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05