Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново “Музиката лекува“ в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска"

На 23 февруари Нов симфоничен оркестър ще изнесе концерт от поредицата “Музиката лекува“ за пациентите на Клиника по психиатрия на УМБАЛ "Александровска".

Концертите вече са традиция, която започва от 2016 г.

Веселин Добрев, мениджър на Нов симфоничен оркестър, разказва за инициативата в “Нашият ден“.

“Сега, когато настъпиха тези промени, Националният фонд “Култура“ даде възможност под неговата програма за социално ангажирани изкуства да се кандидатства и аз измислих този проект, като идеята е, че ние отиваме на място. Което е много добре във връзка с това, че хората трябва да бъдат изолирани. Второ, че в залите е много по-трудно да се правят концерти. И освен това могат да присъстват и хора, които са в по-тежко състояние, но са там в контролирана среда.“

Реакциите на хората с психични заболявания на класическата музика

“Това е един израз, едно преживяване, което е много лично – допирът с изкуството и то невербалното. Много е трудно да се въздейства с думи. Те замръзнаха просто в този коридор, в който свирим в Психиатричната клиника, и бяха вглъбени, сякаш излизат въобще от проблема.“

“Има си научни доказателства с ефекта Моцарт, който е изследван в световни университети. Доказват, че на базата на трептения и вълни, които били много сходни с честотата на работа на нашия мозък. Че пряко на някакво друго ниво действа положително класическата музика.“

“Днес нашите най-млади колеги, квартет, ще изсвирят Шостакович – струнен квартет номер 8, Моцарт – струнен квартет номер едно и още.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39

Всеки трябва да е отговорен към околната среда

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с..

публикувано на 02.03.21 в 11:00

“Резиденция Баба“ - има ли надежда за Северозапада

Има едно красиво кътче на България – красиво като рай, но обезлюдено като пустиня. Села, в които почти няма хора. Училища с празни дупки вместо прозорци. Това е българският Северозапад. Една политическа партия, месец преди изборите, повдигна въпроса за съживяването на Северозапада. Как може да стане това и не е ли вече прекалено късно?..

публикувано на 02.03.21 в 09:47