Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветеслава Гълъбова:

Какво губим, когато бързаме

Международен ден на бавните обороти

Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър
Снимка: Личен архив

26 февруари е Международният ден на бавните обороти или празник на спокойствието.

Какво губим, когато бързаме?

Темата коментира в “Нашият ден“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова:

“Всеки човек избира как да премине през живота си – на бавни или на бързи обороти. Вероятно бързият ще стигне по-бързо до целта, но пък ще пропусне красотите на околния свят. Може би е по-добре да живеем на бавни обороти.“

“Налага се схващането, в това отношение медиите имат огромен принос, че живеейки бързо, гребейки с пълни шепи от живота, живееш по-добре. Смятам, че пълноценното живеене е по-щастливото живеене. С всичките му трудности, разочарования и мъките.“

Бързоживеещите – психологически профил

“Профилите винаги носят риска да не покрият всички от съответната категория. Бързоживеещите хора са от разнородни групи. Има по-млади и по-зрели, също и подрастващи, момчета и момичета. Хора, които искат да бъдат реализирани, с кариера, която ще бъде оценена, определено амбициозните – казва тя и допълва – Но амбицията невинаги е в правопропорционална с възможностите, които имат. Тогава се получават едни смешни неща. Хора, които искат да бъдат оценени, да имат пари, за да получат всички удоволствени изживявания в глобалното село, наречено свят. Също и хора, които не желаят много да се задълбочават във връзките, да разсъждават. Когато нещо не им харесва, напускат връзката и търсят следваща. Жадни са за слава, за известност. Следят какво се случва в Instagram, изобщо в социалните мрежи.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25