Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Второто национално проучване на състоянието на КСО в България

Гл.ас. д-р Марина Стефанова
Снимка: https://www.uni-sofia.bg

На 26 февруари излизат резултатите от второто национално проучване на състоянието на корпоративната социална отговорност (КСО) и устойчивост в България 2020.

Проучването дава отговори на въпросите – какви са стратегиите и практиките по корпоративна устойчивост и обществена отговорност (КСО) на ТОП300 работодатели в страната и как се променя професията на КСО специалиста?

Темата коментира в “Нашият ден“ Марина Стефанова, преподавател от Стопанския факултет на Софийски университет.

Състоянието на КСО в България

“Ако обобщим, корпоративната устойчивост и отговорност все повече става един от предпочитаните начини на управление на големите компании и на тези, които искат да имат дългосрочна визия за развитие. Те имат все по-професионален подход по тази тема. Не е нещо, за което разчитат на еднократни решения или дейности или единични проекти, а напротив тя се внедрява ДНК-то на дадената компания. В начина, по който тя прави своя бизнес.“

“Това, което виждаме, е, че 9 от 10 от запитаните компании имат внедрен международен сертификат, по който работят. Система, с която проследяват дейностите си. Планират, отчитат, управляват тези процеси в компанията и не само, ами имат и доста добро ниво на прозрачност. Над 80% от тях публикуват свои собствени отчети, в които демонстрират не само постиженията и проектите си, но и бъдещите си цели.“

Пандемия и устойчивост на българските предприятия

“Миналата година бяхме свидетели на засилена солидарност от страна на компаниите. И това не са само компании, които сме виждали обичайно да бъдат ангажирани с процесите в обществото. Рязко се повишиха еднократните дарения, свързани с тази обстановка.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05