Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доротея Табакова:

Езиково обучение и социални неравенства

Снимка: Pixabay

Всички знаем, че CV без обявени езикови умения към настоящия момент не би свършило работа никому.

Освен гарант за нашата добра кариерна перспектива езиковите умения се оказват крайъгълен камък за много други неща.

Езиковото образование е и култура – и то задълбочена, хуманитарна култура, свързана с познаването на другия.

Дали езиковите умения представляват невидим праг на неравенство?Доротея Табакова

Темата коментира в “Нашият ден“ Доротея Табакова, преподавател по старогръцки език в Софийския университет и преводач от четири езика.

“Как се съотнася езиковото обучение и социалните неравенства? Тези два елемента образуват порочен кръг. В колкото по-добро социално положение е един човек, толкова повече той и неговото потомство имат възможност да изучат чужд език. И съответно високото ниво на знание на чужд език възпроизвежда същото това неравенство.“

“За всеки е ясно, че ефикасните средства за изучаване на чужд език са скъпи удоволствия. Това означава – малки групи, понякога индивидуално обучение, понякога профилирано според професионални потребности. Разбира се, курсове за бизнес английски ще се намерят навсякъде, но английски език примерно за атомни физици ще бъде бутикова рядкост. А що се отнася до един от ефикасните методи за преодоляване на езиковата бариера при комуникация, а именно комуникацията с носителите на езика, това, което бихме назовали с етикетчето “езикова ваканция“, са скъпи форми на обучение.“

Чуждоезиковото обучение може да бъде високоефикасно, когато е и достатъчно рано. Всичко това прави така, че кръгът между езиковото обучение и кариерното развитие се затваря и е един от многото елементи на затварянето на социалния асансьор.“

“При деца от различни социални кръгове голямата разлика в техния резултат, примерно в училище, се забелязва не на изходно ниво, а на входно. Решаващо значение има по какъв начин детето е прекарало свободното си време. Ако детето е било един месец в чужбина на езикова ваканция, след това на компютърен курс, след това на скаутски занимания, то ще бъде много по-подготвено за следващото ниво. По този начин се създават привилегировани форми на обучение, възможни от определено социално ниво нагоре.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45