Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Адв. Ивайло Данов:

Спешни ли са промените в Закона за данъчните доходи на физическите лица

2
Снимка: Шуменски окръжен съд

В последния момент от работата на настоящия парламент народните представители имат възможност да гласуват и промени в Закона за данъчните доходи на физическите лица, и в Гражданско-процесуалния кодекс, и в Закона за медиацията. Нужно ли е спешно да се направи това? Не е ли по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание?

Адв. Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия, коментира въпросите в “Законът и Темида“:

“С оглед на това, че днес е последният работен ден на настоящия парламент, поне официално обявен, действително е по-добре да се изчака сформирането на следващото Народно събрание, защото това са важни въпроси и не трябва да се решават набързо. Няма нищо чак толкова спешно в приемането на тези промени. Те обаче са належащи и от дълго време са в дневния ред на парламента.

Софийската адвокатска колегия и Висшият адвокатски съвет предложиха още миналата година промени в тези закони и се надявахме, че настоящият парламент за една година ще има време да ги обсъди и евентуално да имаме законодателни решения в това отношение.“

“Един от най-важните въпроси, специално за адвокатурата, беше промяната на процента на нормативно признатите разходи. Това, което ние предложихме, беше от 25 на 40% да се увеличи процентът. По този начин всички български адвокати щяха да получат някакво облекчение.“

Повече от коментара на адв. Данов по темите: необходими ли са промените в Закона за адвокатурата, как тези промени ще помогнат на адвокатите да преодолеят затрудненията от пандемията, както и темата за предстоящите избори за висшите органи на адвокатурата, можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клишета и публичност

Как духът на съвременника се изразява в публичния език?  Перифраза по заглавието на една от популярните книги на проф. дфн Добрин Тодоров, който гостува в „Мрежата“, за да говори за тази, наглед обикновена форма на общуване между хората, езикът.  Според проф. Добрин Тодоров проблемът с употребата му засяга нормалното функциониране на духа, а..

публикувано на 18.04.21 в 18:15

Жената, светостта, постът и молитвата в Църквата

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Ако се вгледате обаче по-обстойно, ще намерите един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марко, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости.  Как чрез вярата си да преодоляваме своите..

публикувано на 18.04.21 в 09:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45