Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуството на науката, изкуството на технологията

Ярък пример за синтез между наука и изкуство е творчеството на Леонардо да Винчи, художник, учен, изобретател и оригинален мислител
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Всеки се ражда творец, трудното е да останеш такъв“ – гласи една прочута мисъл на Пикасо, а днес креативността се оказа от ключово значение. Фаворизираният академичен модел STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) все по-често се променя и изкуството (Art) „дава пара“ на точните дисциплини и става STEАM.

За ролята на изкуството в науката разказва астрофизикът Владимир Божилов от катедра Астрономия към Факултета по физика на СУ. Той е един от създателите на научно-театралния спектакъл „Дългият път към звездите“.

„За разлика отпреди десетилетия, днес науката и всички учени търсим начини да стигнем до повече хора, а пък връзката между учените и хората на  изкуството  помагат да се обогатят и двете страни. Учените да станат по-добри комуникатори използвайки артистични техники, а колегите от изкуството да получат по-голямо вдъхновение на разбираем език от предния фронт на съвременната науката и съвременните технологии.


„Дългият път към звездите“ е своеобразен синтез на работата на учени и артисти, който ясно показа, че публиката посреща с голям интерес възможността да се запознае с предните теми на съвременното научно познание и проектът ще продължи в серия обогатени лекции от програмата Curoius/Любопитен – за които разказва и другият участник Димитър Узунов от „Арте урбана колектив“.

Става въпрос и за друг любопитен и вълнуващ спектакъл „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час“, който изследва ролята на творческия импулс, който свързва творци и учени, а защо не и всички нас?


Освен на сцената науката и изкуството се срещат и във виртуалната реалност. Потапящите технологии отварят нова страница възможности за създаване и възприемане на най-различно съдържание.

Чуйте повече за това какво се случи с VR технологиите, в пандемичната 2020, когато събития и фестивали бяха отменени, но цената на хед-сетовете падна и дава възможност на все повече хора да изследват потапянето. Разказва Момчил Алексиев създател на първата българска група за виртуална реалност в България (VR Lab BG). 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

SOS екранни деца

Изтъкани от добри намерения родителите често дават на малките деца екрани, за да могат да ги нахранят, за да учат песнички, чужд език или просто за да спечелят няколко минути, в които да успеят да свършат нещо. Смята се, че ако детето не прекалява с играенето на игри и не гледа неподходящо съдържание, екранът е добра бавачка. Само, че излагането..

публикувано на 29.01.23 в 12:25

Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали хората в опасни моменти, пътувания, важни начинания и житейски събития. Наивната представа за..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание. Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от..

публикувано на 26.01.23 в 09:25

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR..

публикувано на 26.01.23 в 08:30
Сирак Скитник

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник. Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80..

публикувано на 25.01.23 в 16:55