Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Следобедната дрямка на обществото в разказите на Боян Тончев

След дебютния роман на Боян Тончев „Прагът“ сега излиза сборникът му с разкази „Животът като следобедна дрямка“. Разказите му са забавно философски, тъжно-смешни, някои от тях дори граничат с есета, но във всички тях се отразява съвременното ни общество, задрямало в тежка следобедна дрямка, според автора, с неговите болести и надежди.

Следвайки обикновения ход на живота, героите на Боян Тончев носят посланията на книгата. От богомолката, влюбена в мъжкия, когото не иска да изяде, но се оказва размазана от ръката на една красива жена, през граховото зърно, за което животът е страдание, но то намира нирвана във врящата зеленчукова супа, до странния сън с еднорога в разказа „Смъртта като следобедна дрямка“, който авторът смята за открояващ се сред останалите.

Във всички разкази водеща сила е иронията и самоиронията, което ги прави изключително забавни за четене. 

Повече чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а..

публикувано на 15.06.21 в 16:30

Common People – движенчески вербатим спектакъл

Common People e документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини. Текстовете се изричат от актьорите verbatim (от латински – „дословно“) в постоянен диалог с езика на телата им, от който се ражда хореографията. Представлението е продукция на Фондация „Човек с шапка“ и в..

публикувано на 15.06.21 в 16:05

„Стажът“ – задължителен роман за всеки, който иска да работи с медии

Издадоха дебютния роман на едно от най-новите имена в българската литература – Ради Георгиев. „Стажът“, който привлече вниманието на читателите още преди излизането си, е история за пътя към успеха, за свирепия свят на шоубизнеса и за това в какво се превръща една мечта, когато си готов да я постигнеш на всяка цена. Авторът се занимава с PR и маркетинг..

публикувано на 15.06.21 в 15:05

„Колажи 66“ в галерия „Контраст“

От днес (15 юни) до края на юни столичната галерия „Контраст“ ще представи самостоятелната изложба на Зорина Милковска, със заглавие „Колажи 66“. Събитието е част от София хартиен арт фест 2021. Авторското кредо Зорина Милковска е свързано с произведения в друго направление на визуалните изкуства, но през последните няколко години хартиеното изкуство..

публикувано на 15.06.21 в 14:25

Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

На 14 юни в Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов . Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се..

публикувано на 15.06.21 в 13:55