Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатстване и записването в 1-ви клас през 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Приемът в 1-ви клас в София ще става онлайн чрез система за централизирано електронно класиране в общинските училища. 

Децата ще могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, но ще се класират само в едно от тях, според реда на желанията. Водещ критерий остава близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето.

Тодор Чобанов

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности в Столичната община, разяснява в “Нашият ден“ за новата система за прием в 1-ви клас.

“Новата система за прием е изцяло дигитална. Тя почива на три успешни кампании, които проведохме последните години. На база на принципа, който популярно е известен като “принципът на уседналостта“. Но всъщност е принципът, че детето не бива да поставяно в затрудняващи го обстоятелства. Да бъде принудено да пътува продължително време сутрин. 

И затова философията на законодателя и на Министерство на образованието, към която ние стриктно се придържаме, е да се организира приемът така, че децата най-лесно, бързо и конкретно да бъдат приемани в най-близкото по техния адрес училище.

Това е система, която ще позволява не само кандидатстването, но и записването на детето. Родителят ще бъде облекчен от всякакво ходене в различни институции, в самото училище, това от гледна точка на пандемията също е голям успех. Защото рискът съществува.

Системата се ражда освен на база на тези три години, свързани с приемане на принципа на уседналостта, с адреса, като водещ критерий, но и на базата на повече от десет години реален опит, който имаме със системата за детските градини. Тя реално ще се интегрира с нея.

Искам да успокоя родителите. Системата за детските градини ще изчезне за няколко дена, няма да се вижда. Това е, защото ще се интегрират двата модула в една платформа. Като след това ще се появи с новия инетрфейс, с едно обучително видео и всички удобства на една модерна система за административно обслужване. Една услуга, която отдавна искахме да приложим. Но в крайна сметка именно уеднаквяването на критериите в закона беше поводът най-накрая да адресираме и този проблем, защото си даваме сметка, че когато критериите във всяко училище са различни, както беше преди няколко години, при различни критерии няма как да има единна система за прием и за класиране.


Искам също да успокоя родителите, че във всяко училище ще има човек, който за тези родители, които нямат възможност да направят кандидатура през системата, ще могат да отидат в съответното училище. В системата има и карта, могат да се обадят също по телефона в училището.

Разбира се, родителите могат да се обаждат и на нашите телефони, да пишат имейли на контактните линии. Създали сме организация да се отговаря на всяко запитване. Така че на родителите действително да се окаже реална подкрепа, за да могат да направят кандидатури.“

Очаква ли се въвеждането на допълнителни критерии

“Критериите са без промяна тази година. Те си остават както преди. Отново се класират децата в няколко групи, като в първа група, която води до автоматичния прием, са децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището. Като този постоянен или настоящ адрес не е променян в последните над три години. Това е прилагането на принципа на закона, че децата трябва да ходят там на училище, където реално живеят през последните години.

Ако интересът към училището е голям, тогава ще бъдат приети първо тези деца, които над три години са с адрес в зоната на училището.

Нека да кажем ясно, че броят на местата в групите първи клас в столичните училища, говоря общо за всички обществени, общински и държавни училища, е чувствително по-голям от броя на децата. Има много повече места в първи клас, отколкото деца, така че няма да има дете, което да остане без място в първи клас.“

Фиктивните адреси

“Тук сме взели мерки, системата е способна да разпознае необичайни ситуации, ние респективно ще се занимаваме по-сериозно с тях, когато ги установим. Например, системата веднага ще разпознава странна ситуация от типа на тази, която има в едно столично училище, в което седем деца са на един адрес в различни семейства. Даваме си сметка, че това е невъзможно.“

Разговора с Тодор Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

Венелина Николова, директор на 125 СУ „Проф. Боян Пенев“, коментира новата система в “Нашият ден“:

Създава ли по-голямо доверие при родителите онлайн кандидатстването

“Разбира се, това е една от основните цели на такъв тип система, изключително голяма прозрачност, няма никаква възможност за манипулиране на данните. Родителите могат да бъдат спокойни, че класирането е прозрачно.“

Необходим ли е документ при окончателното записване

“Това, което е необходимо да бъде донесено в училище, е единствено и само документът за завършен подготвителен клас или група, тъй като,  приемайки този документ, родителят декларира, че детето му ще учи в съответното училище.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

В звуковия файл можете да чуете Диляна Данчева от София, майка на две деца в първи и трети клас, която припомня кандидатстването само преди година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22