Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени на ръководни позиции – възможностите на българката

| обновено на 25.03.21 в 14:13
Снимка: архив

Неотдавна българският еврокомисар Мария Габриел обяви учредяването на  Награда на ЕС за жени иноватори, която отличава най-талантливите жени предприемачи, основали успешно дружество и реализирали иновация на пазара.

В проучване на “Тренд“, свързано с равноправието на жените и гарантиране на равни възможности на пазара на труда, 34% от участниците считат, че в България няма достатъчно жени на високи позиции в бизнеса. Какъв е възгледът в страната ни за степента на реализация на жените на ръководни постове в бизнеса и в технологиите?

Темата коментира в “Нашият ден“ Евелина Славкова, социолог от агенция „Тренд“.

“Какво се откроява като тенденция, че най-младите във възрастовата категория 18-29 г. са много положително настроени към това жените да участват в бизнеса, да бъдат на ръководни постове. Те са хората, които най-малко имат проблем в това жена да бъде техен ръководител.“

20% от българското общество посочват, че имат проблем жена да бъде техен ръководител. Като с увеличаването на възрастта се увеличава и делът на хората, които не биха се чувствали комфортно с ръководител жена. Въпреки това е важно да отбележим, че в сравнение с други проучвания, които съм проследила в международен план, позитивът тук е, че ние имаме по-малко проблем от това жени да участват в бизнеса, да бъдат на ръководни позиции, отколкото в останалите държави. Това се дължи на наследството от социализма, където жените са имали право да извършват дейности, сходни с дейностите на мъжете.

Скептицизмът по отношение на това жена да бъде на такава позиция се дължи на вкоренени стереотипи, че ролята на жената е в домакинството, да се грижи за децата, което трудно би й оставило възможността да се реализира в други сфери.

38% от българското общество са съгласни, че жените в България трудно правят кариера. Т.е. в съзнанието на хората има спънки. Имайте предвид, че тук говорим за национално представително проучване. Не е малък делът на жените, които също смятат, че жените в България трудно правят кариера. Това е тревожно, защото когато ти имаш такъв тип възприятия може да се обезсърчиш и изобщо да не опиташ да се развиваш. За щастие България има много примери на успешни жени на високи позиции в бизнеса, които са мотивация за младите.“

34% от българите са на мнение, че мъжете са по-добри професионалисти от жените. Това също не е малък дял. Един процент от извадката екстраполира 55 хил. души. Всеки може да сметне 34% по 55 хил. – тук не говорим изобщо за някакво малко число.“


Проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН, разказа за личния си път между кариерата и семейство в “Нашият ден“. Тя е признат авторитет в областта на компютърната лингвистика и носител на наградата “Питагор“ за ръководител на международни проекти.

“Всяко момиче, което е интелигентно и има амбиции да се осъществи, има същите възможности, права, интелектуален капацитет и амбиции като всички момчета. Така че нашето желание да се реализираме бих казала, че е двигателят на пробиването на жените в IT сферата. Горда съм да кажа, че в България той е чувствително повече, отколкото в Западна Европа, където често контактувам с колективи по проекти и виждам, че младите хора са предимно момчета, а тук в България, когато преподавам, виждам много момичета и преподавателките често са жени.

Преди години, когато започвах своята кариера, нещата бяха много по-спокойни. Може би не сме имали толкова голяма амбиция да направим кариера, а сме гледали традиционно след завършването на университета да родим едно дете, после второ, а след това да си ползваме отпуските по майчинство. 

Мисля, че в резултат на дисциплината, която си налагах, за да отгледам двете деца и да успявам с кариерата съм постигнала повече отколкото, ако трябваше заради самата мен да работя. За мен децата си били стимул да успявам. Особено след като пораснаха, това бяха 90-те години и за мен всичко беше много трудно. Тогава се научих да работя по-организирано, да съм по-търпелива и да не губя време в празни неща.“

Повече за кариерата, работата и настоящите проекти на проф. Галя Ангелова можете да чуете от звуковия файл.

България е държавата с най-добри възможности за кариерно развитие на жените, според последно проучване на британската агенция за дигитален маркетинг Reboot Online. Страната ни има общо 236.6 точки от възможните 300. България е първа по критерия обезщетения при “Отпуск в майчинство”, събирайки целия брой точки – 100 и единствена в целия континент с максимален резултат.

Представителите на нежния пол, които са на ръководни позиции, са и на второ място по най-добри условия на труд – преди България е само Норвегия, която е известна с едно от най-егалитарните общества в света. По този критерии страната ни събира 90 от 100 точки, а първото място има пълните 100.

По отношение на критерия “Икономически възможности” – страната ни не е сред водещите държави и събира 46.6 точки.

Изследването и личния си опит коментира в “Нашият ден“ д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на „Инвест София“:

“При мен нещата се случиха изключително случайно. Идвам от една много различна сфера. Работих в сферата на дигиталния маркетинг близо 14 г. Бях търговски директор в дигитална агенция. Успоредно с това развивах и научна дейност, защитих докторантура. Вече преподавам и статистика повече от 4 години."

Правила за жените в света на бизнеса

“За щастие правилата на жените в голяма степен се приближават до тези на мъжете. Очертава се тенденция, че има толерантност към жените в България, нещо, което много ни радва. Все повече не усещаме дискриминация и разлика в заплащане и условия на труд.

От експертна гледна точка и от лични наблюдения мога да твърдя, че все по-често се срещат жени. Все по-добре толерирани са и поощрявани, за да бъдат на ръководни позиции. Те от своя страна доста защитават позициите си и оправдават доверието, което им е възложено.“

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16