Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 8 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Първата част на концертния албум „Soul Bop Band Live“ на саксофониста Бил Евънс и тромпетиста Ренди Брекър.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Зелени истории: Разговор с Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците за връзката ни с дивата природа – разговор за вълци, птици и съхранените места у нас.
• Маршрути: За старото Анхиало, за майсторството на старите риболовци, за Яворовите скали, които местните хора преди да нарекат с името на поета, са ги познавали като „Притежание на сянката“, разговор с Любка Николова, уредник в Историческия музей в града.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етно ритми от Дания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нина Арнаудова, Атанас Вълчев, Росен Генков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Палачинките на баба“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Джак и Мери в страната на крадците“ от Анди Джоунс – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• 200-годишнина от рождението на Георги Ст. Раковски
• България и светът на този ден: В Международен ден на ромите ще ги погледнем през обектива на камерата – в разговора с режисьора Вилма Карталска..
• Философия и право на лишаването от глас – обобщение на адв. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет на случаите на хора, оказали се в невъзможност да гласуват, разговор за усещането да си извън изборния процес и за възможните действия оттук-нататък. И в същото време – защо хора с изключително богата гражданска и политическа култура решават да не гласуват и можем ли да търсим равенство между гражданска, политическа и избирателна активност? Гледната точка и на хумористите на програма „Христо Ботев“.
• Какво ни чака: как неравенствата влияят върху изборните резултати.
• Истории в ефира: Да паднеш завинаги или да извадиш душата си – разговор с Нинко Кирилов в дните след появата на стиховете в „Падане завинаги“.
• Минути на редактора: България като кариерна възможност – размисли в първия ден на „Национални дни на кариерата 2021“.
• Икономика на следващите десетилетия или възможно ли е „зелена“ да се окаже „Бъдещата история на България“ – за икономическите и социални последствия от климатичните промени, за кръговата икономика като алтернатива и за възможните стратегии ден преди кръглата маса „Бъдещата история на България“ говорим с Балин Балинов, координатор на кампанията „Енергийни решения“ на „Грийнпийс“ - България, и със Светослав Стойков, съосновател на „Институт Кръгова икономика“. Дни след изборите ще потърсим екологичните организации на българската политическата сцена и ще ви кажем възможно ли е да гласувате „срещу“ проекти, които колегите на Радостина Славкова от сдружение „За Земята“ оценяват като „пагубни“.
• Сигурни всеки ден: какво ще се случи със света ни, ако се движим в обратната на „зелената“ посока и „пагубни“ проекти населят страната ни – Радостина Славкова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
В края на 2020 година излезе дебютният албум Gruv Kid на 13 годишния Джъстин-Лий Шулц – кийбордист и мултиинструменталист от Йоханесбург, Южна Африка.
Наречен е Детето чудо, свири на пиано и показва изключителни заложби още от 5 годишен, вдъхновен от кумирите си Стиви Уондър и Хърби Хенкок.
Албумът Gruv Kid е реализиран с участието на музикантите Джералд Олбрайт, Джонатан Бътлър, Харви Мейсън, Джером Наджий Рашид, Боб Джеймс, групите Pieces Of A Dream, FunkyardX, Джеф Лорбър, Пол Джаксън младши, Алекс Ал, Брандън „Таз“ Нидерауер, Майкъл Пипокиня.
В него Джъстин-Лий Шулц изпълнява авторски пиеси на баща си джаз китаристът Джулиъс Шултс, както и такива на Джеймс Лойд, Стиви Уондър, Боб Джеймс.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Проф. Александър Шурбанов с 80-годишен юбилей! Разговор за книгата му „Закуска с нар“.
Марин Бодаков и Илко Димитров за Александър Шурбанов
• Ан Апълбаум „Червен глад“ – разговор с Тони Николов
• Геновева Димитрова за филма „Страх“ на Ивайло Христов, с който се открива „Киномания“.
• „Полет и отломки“ – изложба на Георги Маринов в галерия „Контраст“
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Границите на моя език са граници на моя свят“ – Л. Витгенщайн
Какъв беше езикът на предизборните кампании и доколко посланията им предопределиха резултатите?
Коментар на проф. Евгений Дайнов.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Фолклор, приказка, фантазия“.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• На 12 април със събития по целия свят се отбелязва Нощта на Юри. Датата маркира два основни космически етапа в историята: през 1961 г. Юри Гагарин прави първия човешки космически полет, а същата дата – 12 април, но 20 години по-късно (1981 г.) неслучайно е избрана от НАСА за изстрелването на първата им совалка. С годините събитието набира скорост и се отбелязва с различни инициативи и събития, популяризиращи науката.
През 2011 г. на 50-годишнината от първия космически полет вече има над 567 официални събития в 75 страни на всички континенти, включително Антарктика.
Тази година в Нощта на Юри на форума Рацио гостува Драгуш Александър Паун, космически инженер, който работи по кораба Орион, част от мисията Артемида, която обединява усилията на Европейската космическа агенция, частни европейски компании и НАСА.
Драгуш Александър разказва за работата си по космическия кораб Орион, който трябва да бъде изстрелян през ноември тази година, а повече за Нощта на Юри, и по какво се различава мисията Артемис от досегашните мисии Аполо - разказва Никола Кереков.
Какво ни казват за ранните етапи на Вселената радиовълните и какви възможности ще даде изграждането на радиотелескопа LOFAR – разказва астрофизикът Камен Козарев. Той е и сред създателите на образователната игра Space Patrol, която заразява с любопитство и знания за Космоса най-малките.
• Ще се върнем на Земята (засега единствената планета, която можем да обитаваме) с Надежда Шопова, която подчертава ролята на пчелите в устойчивото земеделие и опазването на видовото им многообразие.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българските ботаници: 2 тема – акад. Николай Стоянов
Цикълът „Българските ботаници“ продължава с акад. Николай Стоянов, чийто докторски труд от началото на XX век е свързан с орхидеите. Сред съществените му приноси за българската, но и за европейската ботаническа наука, е написването в началото на 20-те години на XX век на първата „Флора на България“, в съавторство с Борис Стефанов. Двамата учени дълго време работят в тясно сътрудничество. През 40-те години Николай Стоянов открива в Троянския балкан рядката орхидея херминиум монорхис и това е последната среща на учен с това растение на територията на България. Ирина Герасимова от Природонаучния музей към БАН разказва за херминиум монорхис, наричана също „мигрираща орхидея“. За живота и научната работа на акад. Николай Стоянов разказват проф. Стефан Станев, историограф на българската ботаника, и Росен Василев от „Българска фондация Биоразнообразие“.

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Арс нова Копенхаген – от Ренесанса до съвремието

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на музиканти, преминали в години през ДФА „Филип Кутев“ – певиците: Димитрина Кунева (Добруджа), Людмила Радкова (Северна България), Мария Лешкова (Котел) и шопския гайдар Илия Димитров.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Камерни концерти в Бургаската опера.
• „Дива симфония“ на Дан Браун с премиера у нас. Разговор с Павел Златаров.
• Великденски фестивал във Варненската опера – представя Даниела Димова, директор на театъра.
• Зорница Иларионова за новия си диск „Подарък“ с френска музика.
• „Атила“ на Верди отново на сцената на Софийската опера – разговор със солистите Габриела Георгиева, Бисер Георгиев, Даниел Дамянов, Венцеслав Анастасов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Примката на призрака“ от Хенри Джеймс – 30 част
(Премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Фотографска изложба „Софийски домове“ представя 27 архитектурни ценности на София и е посветена на 142-ата годишнина от избирането на града за столица на България – разговор със Здравко Петров – автор на фотосите, на книгата „Исторически маршрути: София“ и на уебсайта historicalroutes.bg, които разкриват любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в нашата столица.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на Джони Грифин, „Кени Кларк – Френси Боланд Биг бенд“, квартет „Young Jazz Giants“, Арнолд Маккюлър, Мичъл Форман, Бела Флек и формацията му „Флектоунс“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10